X
SULJE MAINOS
Ympäristöliike Elokapina osoitti mieltään Valtioneuvoston linnan edustalla Helsingissä 8. lokakuuta 2021. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

HS: Elokapinan taustajärjestön omaisuus takavarikoituna

Poliisi vaati vakuustakavarikkoa rahankeräysrikoksen takia.

Poliisi epäilee, että rahaa olisi kerätty lainvastaiseen tarkoitukseen. Taustayhdistys kertoo keränneensä rahaa vain perustuslain turvaamiin mielenosoituksiin. Vakuustakavarikkoa koskeva asia on etenemässä Helsingin hovioikeuteen, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Tapauksesta on tulossa jonkinlainen merkkipaalu siinä, mitä tarkoitetaan rahan keräämisellä ”selvästi yleistä järjestystä tai turvallisuutta vaarantavan tai lainvastaisen toiminnan rahoittamiseksi”. Rahankeräyslain mukaan rahankeräys tällaisiin tarkoituksiin ei ole sallittua.

Helsingin käräjäoikeus määräsi lokakuussa Helsingin poliisin pyynnöstä Elonvaalijat-yhdistyksen omaisuutta vakuustakavarikkoon enintään 20 000 euroa. Poliisi kertoi tutkivansa, onko Elonvaalijat ry:n toiminnassa syyllistytty rahankeräysrikokseen.

Tutkinta alkaa on loppusuoralla ja tavoitteena on, että se saadaan valmiiksi tämän vuoden puolella. Vakuustakavarikko kumotaan neljän kuukauden kuluessa päätöksen antamisesta, ellei syytettä ole nostettu tai menettämisseuraamusta koskevaa vaatimusta jätetty ennen sitä.

Elonvaalijat arvostelevat sitä, että poliisi ei ole täsmentänyt, minkä rikoksen rahoittamiseksi rahaa olisi kerätty. Yhdistystä edustavan lupalakimiehen Ville Hoikkalan mukaan poliisi tarkoittaa rikoksella niskoittelua poliisia vastaan. Se on toteutettu istumalla ajoradalla mielenosoitusten aikana. Tähän ei ole tarvittu mitään välineitä eikä siten rahaakaan, hän sanoo HS:lle.

Elonvaalijat kertoo saaneensa pienkeräyksellä rahaa Elokapinan mielenosoitusten järjestämiseen. Kuittia vastaan Elonvaalijat-yhdistyksen hallitus on korvannut erilaisia hankintoja, kuten äänentoistolaitteita ja telttoja.

Yhdistys pitää kohtuuttomana, että sen koko omaisuus on vakuustakavarikossa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt