Verkkouutiset

EK jättää palkkojen avoimuutta edistävän työryhmän

EK:n mukaan työryhmää johtava sosiaali- ja terveysministeriö rikkoo kolmikantaisen lainvalmistelun periaatteita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän keskusliitto EK lähtee sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksikön johtamasta kolmikantaryhmästä.

Ministeri Thomas Blomqvist (r.) asetti elokuussa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johdolla toimivan kolmikantaisen työryhmän valmistelemaan nopealla aikataululla muutoksia tasa-arvolakiin.

STM:n tasa-arvoyksikön toiminta työryhmän johdossa on osoittautunut niin poikkeukselliseksi, että EK ei näe muuta mahdollisuutta kuin irtautua ryhmästä. EK palaa mielellään työryhmään, jos ryhmässä toimitaan normaaleiden kolmikannan periaatteiden mukaisesti.

– STM:n tasa-arvoyksikkö ei kunnioita kolmikantaisen lainvalmistelun periaatteita. Valmistelu poikkeaa täysin STM:n vakuutusosaston ja TEM:n työoikeuspuolen noudattamasta hyvän kolmikantavalmistelun käytännöstä. Emme ole vuosiin törmänneet näin poikkeukselliseen tapaan runnoa lakimuutoksia työryhmän läpi noudattamatta asianmukaisen lainvalmistelun vaatimuksia, Oksala toteaa tiedotteessa.

– EK kannattaa erittäin vahvasti tasa-arvoa, ja siksi olisimme halunneet olla mukana myös tässä työryhmässä. Tasa-arvolain kehittäminen on tärkeää ja kannatettavaa, mutta se on tehtävä aidossa kolmikantaisessa eli hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen välisessä yhteistyössä. Valitettavasti STM:n tasa-arvoyksikkö ei johda työryhmää millään tavalla tasa-arvoisesti, sanoo EK:ta työryhmässä edustanut tasa-arvoasiantuntija Katja Leppänen.

Poikkeuksellista toimintaa

STM:n tasa-arvoyksikkö rikkoo monella tapaa kolmikantaisen lainvalmistelun pitkäaikaisia käytäntöjä.

– Työryhmän puheenjohtaja ilmoitti yksipuolisesti heti ensimmäisessä kokouksessa ryhmän työsuunnitelman, ja on tämän jälkeen tyrmännyt kaikki ehdotukset suunnitelman muokkaamiseksi asianmukaisen lainvalmistelun edellytykset täyttäväksi. Sen sijaan, että työryhmä olisi aloittanut työnsä oikein eli muun muassa kartoittanut nykytilaa ja lakimuutoksia koskevia vaihtoehtoja, STM tuo kokouspöytään itse valmistelemansa lakimuutosluonnokset viimeisteltäväksi, Leppänen kertoo.

– Ilmeisesti STM:n tasa-arvoyksikön tarkoituksena on käyttää työryhmää keppihevosena, jotta se voisi väittää haluamiensa lakimuutosten valmistelun tapahtuneen kolmikantaisessa yhteistyössä.

STM:n tasa-arvoyksikkö on puolustellut toimintaansa hallitusohjelman kirjauksilla tasa-arvolainsäädännön muuttamisesta. Hallitusohjelman mukaan palkka-avoimuutta lisätään lainsäädännön keinoin.

– Hallitusohjelmassa ei ole kuitenkaan määrätty, että lainsäädäntö tulisi laatia vastoin asiallisen kolmikantaisen lainvalmistelun periaatteita, Leppänen toteaa.

Ennen työryhmästä lähtemistä EK vetosi useita kertoja ministeri Blomqvistiin, että ryhmän toiminta saatettaisiin oikeille raiteille. Pyynnöt eivät kuitenkaan johtaneet muutoksiin työryhmässä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)