HS: Digita kerää maksimivoitot suomalaisilta mediataloilta mutta maksaa minimiverot

Yle yhtiöitti lähetystoimintansa vuonna 1998 ja myi sen ulkomaille vuonna 2000. Kaupan seuraukset ovat nyt nähtävissä, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Yleisradio yhtiöitti lähetystoimintansa vuonna 1998 rahoittaakseen televisiolähetysten digitalisoinnin. Entisestä Yleisradion jakelutoiminnasta tuli lähetysverkkoyhtiö Digita. Yhtiöittämisessä Digitan haltuun siirrettiin Yleisradion kiinteistöjä, radio- ja televisiomastoja ja muuta tekniikkaa.

Yleisradio olisi voinut kerätä itse lähetysverkon käyttömaksuja kaupallisilta televisio- ja radioyhtiöiltä, mutta myikin osan Digitaa vuonna 2000 ranskalaiselle Télédiffusion de France -yhtiölle (TDF). TDF osti myöhemmin loputkin Digitasta. Sen jälkeen Digita on vaihtanut omistajaa ainakin kahdesti. Tällä hetkellä sen omistaa australialainen sijoitusyhtiö.

Digita on omistajilleen todellinen rahasampo. Sillä on monopoli Suomen lähetystoimintaan, mikä on antanut sille mahdollisuuden käytännössä sanella hinnat. Ja niin se on tehnytkin: Digitan liikevoittoprosentti on pysytellyt 2000-luvulla 25–47 prosentin tuntumassa. Muun muassa Yleisradio maksoi yhtiölle jakelusta viime vuonna 40,5 miljoonaa euroa eli melkein yhdeksän prosenttia yhtiön liiketoiminnasta. MTV:n toimitusjohtaja Heikki Rotkon mukaan Digita perii toimitusmaksuista 30–40 prosenttia enemmän, kuin Ruotsissa.

Yle ja muut suomalaiset mediayhtiöt maksavat, kun eivät muuta voi. MTV, Sanoma, Yle ja Suomen Urheilutelevisio veivät Digitan jakelumaksuista korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta hävisivät jutun.

Suomen kannalta on riski, että varsinkin kriisiaikoina jopa elintärkeä lähetysverkko on ulkomaisen ja yksityisen yhtiön hallinnassa, jolloin sitä ei voi hallita.

Kuvaan kuuluu, että Digita maksaa monimutkaisen verosuunnittelun avulla maksimivoitoistaan minimiveroja Suomeen. Vuosina 2007 -2013 Digitan liikevoitto oli yli 180 miljoonaa euroa. Siitä se maksoi veroa Suomeen vain kuusi prosenttia eli 12 miljoonaa euroa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt