HS: Anne Berner väläyttää parlamentaarista komiteaa liikenneuudistusta varten

Liikenneministerin mukaan väylien hoitamiseen tarvitaan nykyistä pitkäjänteisempi malli.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kertoo mahdollisesti esittävänsä kaikista eduskuntapuolueista koostuvaa parlamentaarista komiteaa, joka alkaisi pohtia liikenteen rahoitusta.

Berner kertoi maanantai-iltana, että liikenneverkkoyhtiön selvitys keskeytetään. Selvityksessä auto-, ajoneuvo- ja polttoaineverot olisi alennettu tai poistettu sekä siirrytty tienkäyttömaksuihin liikenneverkkouudistuksen yhteydessä. Tämä hyydytti autokauppaa.

– Nyt tarvitsen ainakin kolme minuuttia ajatusten kasaan laittamiseksi. Yhtenä ajatuksena on myös se, että kootaan parlamentaarinen tahtotila näiden liikenteen kehittämisen askelmerkkien eteenpäin viemiseksi. Se hyödyntäisi nyt jo tehdyn työn, Berner sanoo Helsingin Sanomille.

– En vielä esitä, mutta vilautan parlamentaarista komiteaa.

Berner katsoo edelleen, että väylien hoitamiseen tarvitaan nykyistä pitkäjänteisempi malli.

– Meidän nykyinen malli on synnyttänyt tilanteen, että korjausvelka jatkuvasti kasvaa ja meidän kyky tehdä pitkäjänteisesti infraan investointeja ei ole ollut mahdollista.

Bernerin mukaan Suomi ei rakenna väyliä tehokkaasti.

– Mandaatti annetaan aina vuosi kerrallaan, eikä se ole kilpailukykyinen tapa teettää töitä.

Hän sanoo, ettei liikenneväylien yhtiöittämistä enää esitetä.

– Minulla on ajatus, miten sen voisi tehdä, mutta en ole vielä ajatellut sitä loppuun. Niitä ei välttämättä otettaisi budjetista pois vaan me voidaan myös muuttaa budjetin kehysmenettelyä pitkäjänteisemmäksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt