Tyhjiä pöytiä kauppakeskus Itiksessä Helsingissä marraskuussa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Hotellit ja ravintolat syöksyssä, mutta yksi palveluala menestyy

Informaation ja viestinnän toimiala oli lähes kaikista muista poiketen kasvussa marraskuussa.

Palvelualojen liikevaihto laski Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa vuodentakaisesta työpäiväkorjattuna 8,8 prosenttia. Palvelutuotanto, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, laski samaan aikaan 6,4 prosenttia.

Edelliseen kuukauteen verrattuna palvelualojen liikevaihto pysyi kausitasoitettuna ennallaan. Palvelutuotanto kuitenkin supistui 0,4 prosenttia.

Palvelualojen päätoimialoista heikoimmin kehittyi majoitus- ja ravitsemistoiminta, jossa liikevaihto laski 36,7 prosenttia vuodentakaisesta ja tuotanto 37,1 prosenttia.

Kuljetuksen ja varastoinnin toimialan liikevaihto laski vuodentakaisesta 19,1 prosenttia ja tuotanto 16,2 prosenttia. Ala on palvelujen päätoimialoista suurin liikevaihdolla mitattuna.

Taiteiden, viihteen ja virkistyksen toimialan liikevaihto notkahti marraskuussa 19 prosenttia vuodentakaisesta. Hallinto- ja tukipalvelutoiminnan liikevaihto väheni 10,3 prosenttia ja muun palvelutoiminnan 6,7 prosenttia. Ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan liikevaihto laski 0,6 prosenttia.

Sen sijaan informaation ja viestinnän toimialalla liikevaihto oli 4,4 prosentin kasvussa, ja toiminnan volyymi kasvoi ripeästi 7,1 prosenttia. Kiinteistöalallakin liikevaihto kasvoi 0,8 prosenttia ja volyymi 0,1 prosenttia.

Nordean julkistamien pankkikorttitietojen mukaan viime vuoden suurimmat takaiskut kohdistuivat ravintola- ja matkustusrajoitteiden seurauksena kulttuurin, liikenteen ja hotellien kontolle.

Näiden alojen korttimaksuvolyymit tippuivat Nordeassa 30-60 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna, vaikka pankin mukaan kesällä käytiinkin lähellä vuodentakaisia tasoja tartuntatilanteen helpotettua.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt