Hawk- ja Hornet-hävittäjät kaksintaistelussa. / Ilmavoimat

Hornetit ja Hawkit vastakkain – hävittäjät kaartelivat sotaharjoituksessa

Ilmavoimien harjoitus koostui pääasiassa näköetäisyyden sisäpuolella tapahtuvasta kaartotaisteluharjoittelusta.

Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:n Hawk-oppilaiden osaamista on koeteltu kuluneen viikon aikana DACT- eli Dissimilar Air Combat Training -harjoituksessa.

Termi tarkoittaa harjoittelua erilaisten konetyyppien kesken, joten Hawkit ovat harjoitelleet ilmataistelua Hornet-monitoimihävittäjien kanssa.

Hävittäjälentolaivueen komentajan, everstiluutnantti Lauri Suomisen mukaan lennoista hyvin suoriutuneet oppilaat ovat saaneet näkemystä kaartotaistelusta tiukemmin liikehtivää maalia vastaan.

– Erityyppisiä koneita vastaan liikehdittäessä oppilaat joutuvat pohtimaan omaa taktiikkaansa uudesta näkökulmasta, kun vastustajan suorituskyky ja asejärjestelmät ovat erilaiset kuin mihin ollaan itse totuttu. Oppilaan on tunnistettava vastustajan vahvuudet ja pyrittävä hyödyntämään mahdollisia heikkouksia, Suominen toteaa tiedotteessa.

Lentokierrokset koostuivat pääasiassa näköetäisyyden sisäpuolella tapahtuvasta kaartotaisteluharjoittelusta (”dogfight”), joten harjoittelu vaatii hyvän näkyvyyden toimintakorkeudessa.

Maanantaina DACT-kierroksia ei lennetty paksun pilvikerroksen takia, mutta sää suosi tiistaista lähtien kaartotaisteluharjoittelua Keski-Suomen taivaalla.

– DACT-teemaviikkojen lisäksi F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä lennetään Tikkakosken tukikohdasta muutamina viikkoina vuodessa osana Ilmasotakoulun normaalia päivittäistä lentotoimintaa. Koneita lentävät Hävittäjälentolaivue 41:n lennonopettajat, ja niitä ylläpitää Lentotekniikkalaivueen Hornet-kelpuutettu lentotekninen henkilöstö, Lauri Suominen toteaa.

Lapissa arktista yölentokoulutusta

Harjoituksia on järjestetty myös Pohjois-Suomessa, jossa järjestettiin Lapin lennoston vuoden toinen yölentokoulutusviikko. Lennot suuntautuivat Rovaniemen tukikohdan lähiharjoitusalueille sekä Ivalo–Kajaani -välisille harjoitusalueille.

Ilmavoimien mukaan arki-iltoihin ajoittuvan yölentokoulutuksen tavoitteena on harjoitella ilmataistelua heikon valaistuksen olosuhteissa. Lennot ovat osa taistelulentäjien koulutusta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt