Verkkouutiset

Kuvastaako kenraalin patsas imperialismia ja patriarkaattia?

Aktivistien mukaan kenraali Redvers Bullerin patsas tulisi poistaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britanniassa on väitelty vaatimuksesta siirtää vuonna 1905 pystytetty kenraali Redvers Bullerin patsas Exeteristä.

Kaupunginvaltuusto on selvittänyt asiaa viime heinäkuusta lähtien, jolloin vastaavat vaatimukset yltyivät Black Lives Matter -mielenosoitusten yhteydessä.

Crediton Courier -lehden mukaan mahdollisen siirron taustalla on keskustelu systeemisen rasismin torjumisesta. Paikallishallinnot ovat käyneet läpi historiallisia hahmoja, joiden arvioidaan ottaneen osaa transatlanttiseen orjakauppaan tai ”edistäneen brittiläistä imperialismia ja kolonialismia”.

Bullerin patsaan on väitetty kuvastavan ”imperiumin patriarkaalisia rakenteita”, jotka vaikuttivat kielteisesti ”naisiin ja kaikkiin, jotka eivät määrittele itseään binäärisen sukupuolijaon mukaisesti”.

Aktivistit ovat pitäneet kenraalin patsaan nykyistä sijaintia ongelmallisena, sillä sen lähettyvillä on koulutuslaitos, jossa opiskelee henkilöitä monista etnisistä taustoista. Mahdollisen siirto-operaation arvioidaan maksavan 25 000 puntaa eli noin 28 000 euroa.

Kansan parissa suosittu Redvers Buller palveli 1800-luvun lopulla muun muassa Kiinassa ja Etelä-Afrikan Zulu-sodissa. Sotaministeri St. John Brodrick erotti hänet vuonna 1901 toiseen buurisotaan liittyneiden kiistojen seurauksena.

– Kenraali Bullerin patsas pystytettiin hänen elinaikanaan vuonna 1905 ja maksettiin julkisen keräyksen kautta. Hän oli jo tuolloin kiistanalainen hahmo, mutta ilmeisen suosittu Exeterissä, kaupunginvaltuuston johtaja Jon-Paul Hedge toteaa raportissaan.

Historioitsijoiden mukaan kenraalin toimista on levitetty viime aikoina virheellisiä väitteitä.

– Tämä on naurettavaa ja kuvastaa historiallista woke-ilmiötä pahimmillaan. On olemassa syitä, miksi patsas olisi voitu jättää alun perinkin pystyttämättä. Kuten se, että hän oli huono kenraali, historioitsija Andrew Roberts sanoo Daily Mail -lehdelle.

– Mutta nyt esitetyt perusteet ovat todella surkeita. Naisten asema koheni Britannian vallan alla, Roberts jatkaa.

Kenraalin elämäkerran kirjoittanut Keith Barker kuvailee julkista keskustelua ”täydeksi hölynpölyksi”.

– Hän oli poliittisesti voimakkaan liberaali ja radikaali. Hänen käsityksensä sukupuoliasioista eivät ole toki aivan oikeaoppisia, mutta ne kuvastivat kyseisen aikakauden arvokäsityksiä. Kaikki tulisi ymmärtää oman aikansa kontekstissa, Keith Barker sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)