Koronakriisiin on vastattu kovalla velanotolla. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

”Hölmöläisten hommaa” – valtio elvyttää, kunnat säästävät

Ekonomistien mukaan kuntien elvytys näyttää menevän mönkään.

Entinen Suomen Pankin ekonomisti, taloustieteen tohtori Juha Itkonen muistuttaa kuntien tuloksen kasvaneen koronavuoden aikana lähes kahdella miljardilla eurolla viime vuonna. Tämä ei hänen mukaansa ole kuitenkaan hyvä asia.

– Sanoisin kyllä, että positiivinen tulos on negatiivinen tulos tässä talouden tilanteessa. Nyt pitäisi laittaa rahaa palamaan! Varsinkin nuoret tarvitsisivat poikkeusoloissa enemmän tukea, Itkonen tviittaa.

Tilastokeskuksen lukujen perusteella kuntatalouden vahvistumista selittää muun muassa valtionosuuksien kasvu. Omien arvioidensa mukaan kunnat saivat valtionosuuksia viime vuonna yhteensä 11 miljardia euroa. Se on 2,4 miljardia euroa ja 27,2 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

– Suhdannepoliittisesti on aika pöhköä, jos valtio ottaa velkaa ja yrittää elvyttää antamalla kunnille lisää rahaa, ja kunnat vain pistävät ne rahat säästöön tai maksavat omia velkojaan pois. Lopputulos on lähinnä se, että kuntien veloista tehdään yhteisiä, Juha Itkonen summaa.

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen on samoilla linjoilla.

– Hölmöläisten hommaa. Valtio elvyttää ja kunnat säästää. Pitäisi puhua enemmän siitä, kenellä on kokonaisuus hanskassa, Sorjonen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt