Verkkouutiset

Hoitajan rankka kuvaus: Näin vaativaa on koronapotilaan hoito

Teho-osastopotilaan vatsalleenkääntö vaatii lääkärin lisäksi neljästä kuuteen hoitajaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

HUSin teho-osastolla työskentelevä osastonhoitaja Juhapetteri Jääskeläinen kertoo kriittisesti sairaan potilaan hoidon vaativan runsaasti voimavaroja ja osaamista.

Hän selittää Twitter-ketjussa, miksi koronatartuntojen nopea nousu uhkaa ruuhkauttaa terveydenhoidon kapasiteetin, jos nykyinen suunta jatkuu.

Esimerkiksi tehohoitopotilaan vastaalleenkääntö vaatii tehohoitolääkärin lisäksi neljästä kuuteen hoitajaa. Toimenpide on tehtävä tarvittaessa nopeasti, jos potilaan tila heikkenee.

– Toimenpiteissä ja ihan myös perushoidossa tarvitaan hetkittäin kahdesta kuuteen hoitajaa potilasta kohden. Hoitajat työskentelevät yleensä kolmessa vuorossa, joista aamu- ja iltavuorot ovat osittain päällekkäin, parin tunnin verran. Joitain enemmän henkilöstöä vaativia tutkimuksia ja toimenpiteitä voidaan yrittää ajoittaa tähän vuoronvaihteeseen, Juhapetteri Jääskeläinen kirjoittaa.

Vuorot menevät noin 15–30 minuuttia päällekkäin, jolloin vuoroaan lopetteleva hoitaja antaa raportin potilaasta työhön tulevalle hoitajalle. Yhden tehohoitopaikan pyörittäminen vaatii laskennallisesti 4,9 hoitajaa. Luku ei sisällä lomia, kehittämistyötä tai arkipyhiä.

Covid-potilaita hoidetaan niin sanotuissa kohorteissa, joissa henkilökunnan täytyy olla kaiken aikaa suojautuneina eristysvaatteisiin ja hengityssuojaimiin. Varustuksissa ei voi käydä vessassa tai juoda vettä.

Jääskeläinen huomauttaa, että teho-osastoilla hoidetaan monenlaisia potilaita, ja myöskin teho-osastot eroavat toisistaan fyysisen rakenteen sekä potilastyyppien ja -määrien suhteen.

– Usealla teho-osastolla on vastuu oman sairaalansa MET-toiminnasta. MET-ryhmä toimii sairaalan sisäisenä ensihoitona ja on jatkuvasti välittömässä valmiudessa siirtymään hätätilanteissa eri osastoille hoitamaan potilasta, jonka tilan on heikentynyt, Jääskeläinen sanoo.

Erilaiset kirurgiset toimenpiteet vaativat myös paljon henkilökuntaa. Koska osastolla ei ole yleensä ylimääräistä henkilökuntaa, pyritään näitä toimenpiteitä ajoittamaan vuoronvaihtojen yhteyteen.

– Eristyksessä potilaita (infektiot, Covid- ja muun muassa palovammapotilaat) hoitavat hoitajat tarvitsevat ylimääräisiä passareita ja tauottajia. Eristyksestä ei voi noin vain lähteä hakemaan lääkkeitä tai tarvikkeita, sillä yleensä potilasta ei voi jättää yksinään, Juhapetteri Jääskeläinen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)