X
SULJE MAINOS

Hjallis Harkimo: Fennovoima ollut surkuhupaisaa – mutta kyse on isommista asioista

Kansanedustajan mukaan ydinvoimalahanke on yhä kannatettava jo energiaomavaraisuuden ja huoltovarmuuden vuoksi.

Kokoomuksen kansanedustaja, yrittäjä Harry ”Hjallis” Harkimon mukaan Suomi tarvitsee Fennovoiman ydinvoimalan. Eduskunnan talousvaliokuntaan kuuluva Harkimo toteaa Verkkouutisille, että omistajapohjan varmistamisen vuoksi hanke on ollut työlästä – ja viime aikoina surkuhupaisaa.

– Ydinvoiman ja erityisesti Fennovoiman hankkeen vastustajat ovat käyttäneet onnistuneesti tilanteen hyväkseen, Harkimo toteaa Kroatia-uutisiin viitaten.

Hänen mukaansa selvitysten alle on jäänyt keskustelu Suomen energiantarpeesta, huoltovarmuudesta ja työpaikoista. Viileästä energiapäätöksestä on tullut poliittista kamppailua.

– Nyt tulisi pohtia rauhallisesti, mistä Fennovoimassa perimmältään onkaan kysymys, hän kehottaa.

Viime päivien uutiset eivät hänen mukaansa ole luoneet paljon helpotusta Suomen talouteen tai työllisyyteen. Microsoftin ilmoitus Salon yksikön lopettamisesta uhkaa viedä työt yli 3 000 ammattilaiselta.

Sattumalta Fennovoiman ydinvoimalaa rakentaa enimmillään noin 3 500 ihmistä.

– Ydinvoimalaa ei tietenkään rakenneta vain työllisyyden takia. Mutta silläkin on suuri merkitys tilanteessa, jossa Suomeen ei juurikaan tehdä suuria investointeja eikä käynnistetä suuria projekteja. Jos Fennovoima jostakin syystä kaatuisi, vaikutukset olisivat synkät ja suuret Suomen talouteen ja erityisesti Pohjois-Suomeen.

Hjallis Harkimon mukaan vieläkin suuremmat vaikutukset hankkeella on Suomen energiaomavaraisuuteen. Suomen sähkön käytöstä lähes viidennes on katettu viime vuosina tuonnilla etenkin Venäjältä.

– Myös huoltovarmuutemme on vaarassa, jos emme pysty lisäämään omavaraisuutta energiassa. Maailma on nopeasti muuttunut suuntaan, jossa jokaisen maan on turvattava oma huoltovarmuutensa. Mieluummin tuotetaan sähkömme kotimaassa kuin Venäjällä.

Harkimon mielestä vahvat perusteet Fennovoiman hankkeelle ”eivät ole muuttuneet mihinkään”.

– Jotta Suomen talous lähtee uuteen kasvuun, teollisuus tarvitsee vakaan energiamaiseman. Siihen maisemaan kuuluu Fennovoiman ydinvoimala Pyhäjoella.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt