Babyn Jarin muistomerkki Ukrainassa. WIKIMEDIA COMMONS

Historian laajimmasta joukkomurhasta julki dokumenttivideoita

Ohjaaja haluaa pakottaa ukrainalaiset kohtaamaan kotiseutunsa synkän menneisyyden.

Ukrainalainen elokuvaohjaaja Sergei Loznitsa on työstämässä dokumenttisarjaa nimeltä ”Babyn Jarin tausta”. Asiasta kertoo Times of Israel. 24-osainen sarja alkaa Saksan hyökkäyksestä Ukrainaan vuonna 1941 ja päättyy vuoden 1961 mutavyöryyn, jota Neuvostoliitto piti pitkään piilossa julkisuudelta.

Babyn Jar on rotko Kiovan lähellä nykyisessä Ukrainassa. Rotko muistetaan mahdollisesti pahimpana holokaustin joukkomurhapaikkana. Natsi-Saksan joukot tappoivat siellä kaikkiaan 100 000- 150 000 ihmistä.

1960-luvun alussa rotkolla tapahtui toinen tragedia, kun padon murtuminen aiheutti kokonaisen kaupungin tuhon ja tuhansien ihmisten kuoleman. Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB pyrki salaamaan onnettomuuden julkisuudelta ja hävitti ihmisten todisteet onnettomuudesta.

Elokuvaohjaaja on kotoisin Ukrainasta läheltä Babyn Jarin rotkoa. Hän varttui täysin tietämättömänä rotkon synkästä menneisyydestä ja sai tietää sen historiasta vasta aikuisiällä.

– Vaikka kasvoin lapsena lähellä rotkoa ja juutalaista hautausmaata ja kompastelin hautakivien päällä, en tiennyt alueen taustasta. Vanhempani olivat haluttomia vastaamaan kysymyksiini.

Hänen mukaansa paikalliset ihmiset pyrkivät unohtamaan paikan synkän menneisyyden eivätkä olleet halukkaita puhumaan asiasta. Vielä vähemmän oltiin halukkaita puhumaan 1960-luvun mutavyörystä. Tämä juuri oli se syy, miksi Loznitsa halusi alkaa tutkia asiaa.

Sergei Loznitsa on työstänyt projektia vuodesta 2019. Hän on hyödyntänyt dokumenttiprojektissa paljon vanhaa arkistomateriaalia, jota ei ole esitetty julkisesti aiemmin.

Hänellä on hallussaan alla näkyvää videomateriaalia myös vuoden 1946 Kiovan oikeudenkäynnistä, joka käytiin Neuvostoliitossa ennen Saksassa käytyä kuuluisaa Nürnbergin oikeudenkäyntiä.

Oikeudenkäynnissä tuomittiin niitä, jotka olivat vastuussa Babyn Jarin joukkomurhasta. Vaikka kyseinen oikeudenkäynti oli merkittävä toisen maailmansodan jälkeisistä oikeudenkäynneistä, se on jäänyt historialta unohduksiin.

– Tämä oli erittäin tärkeä oikeudenkäynti, joka käsitteli muun muassa holokaustikysymystä Neuvostoliiton alueella ja toi esiin kontekstin, jossa joukkomurhien tragedia tapahtui, ohjaaja sanoo.

Ohjaajan mukaan hänen tarkoituksenaan on luoda katsojalle tunnelma, että hän olisi itse ollut rotkolla traagisten tapahtumien aikaan. Hänen mukaansa on tärkeää, että paikalliset tuntevat kotiseutunsa synkän menneisyyden.

– Jopa tänään, 80 vuotta sen (holokaustin) jälkeen, ei ole historiallista kertomusta, joka antaisi yhteiskunnalle mahdollisuuden käsitellä ja ymmärtää tämän tragedian muistoa.

LUE MYÖS:
KGB salasi uuden tragedian valtavan joukkomurhan paikalla (VU 22.3.2021)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt