Verkkouutiset

Historiallisen tasainen vaalitulos – hallitusneuvotteluista vaikeat

SDP:n gallupkannatus suli vaaleissa. PS nousi kakkoseksi. Kokoomus voitti paikan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskuntavaaleissa SDP sai 40 (+6) paikkaa voittaen niukasti ykköspaikan. Seuraavina tulivat perussuomalaiset 39 (+1), kokoomus 38 (+1), keskusta 31 (-18), vihreät 20 (+5), vasemmistoliitto 16 (+4), RKP 9 (-), kristillisdemokraatit 5 (-) sekä Liike Nyt ja Ahvenanmaa kumpikin yhdellä kansanedutsajallaan.

Siniset jäi ilman kansanedustajaa. Puolue kokoontuu maanantaina arvioimaan tilannettaan.

Huipputasainen vaalitulos merkitsee vaikeita hallitusneuvotteluita. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan kenelläkään ei ole niin vahvaa mandaattia kuin esimerkiksi Juha Sipilällä (kesk.) vuonna 2015.

– Hallituksen muodostaminen tulee olemaan haasteellista. Ohjelmakysymykset tulevat olemaan ratkaisevia. Ohjelma ja neuvottelut ratkaisee, katsotaan millä porukalla siellä sitten ollaan. Kokoomus lähtee vain sellaiseen hallitukseen, jossa tehdään meidän arvojemme mukaista politiikkaa, Petteri Orpo linjasi.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kuvaili eduskuntavaalien tulosta selväksi tappioksi puolueelleen. Laskeneesta paikkamäärästä huolimatta Sipilä pitää oven auki mahdolliseen hallitusyhteistyöhön.

– En ole ilmoittautumassa oppositioon. Se on selvä asia, että olemme suurin häviäjä, se pitää reilusti myöntää. Takkiin tuli, hän sanoi.

Hänen mukaansa olemme menossa aikaan, että meillä on vähintään viisi suurta puoluetta.

– Tästä lähtien hallituksen muodostaminen ei ole enää hirveän helppo tehtävä, Sipilä arvioi.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tunnusti odottaneensa parempaa vaalitulosta.

– Odotin parempaa tulosta, on sanottava reilusti, hän sanoi. Rinne totesi toivoneensa SDP:lle yli 20 prosentin kannatuslukuja.

Rinteen mukaan SDP tulisi hallitustunnustelijana esittämään kysymyksiä muille puolueille. Niiden perusteella sorvattaisiin hallituspohjaa. Rinne viittasi perussuomalaisiin todetessaan, että myös arvot ovat tässä tärkeässä roolissa. Hänen mukaansa seuraavan hallituksen on puututtava erityisesti eriarvoisuuteen, ilmastonmuutokseen sekä kehittää reilua työelämää.

Vaalien ääniharvat olivat perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja oikeusministeri, kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen.

Eduskunnasta putosivat muun muassa kaikki sinisten ministerit, maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.), seitsemän tähden liikkeen Paavo Väyrynen, vihreiden kansanedustajat Touko AaltoOzan Yanar ja Jyrki Kasvi sekä kokoomuksen kansanedustajat Susanna Koski, Sari RaassinaEero Lehti ja Harri Jaskari.

Vaalien äänestysprosentti oli 72,0. Viime eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 70,1.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)