X
SULJE MAINOS
Nuoret aikuiset ovat uusi ostajakunta mökkimarkkinoilla. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Hintapiikki – näillä alueilla mökeistä ollaan nyt valmiita maksamaan

Keskihinta ponkaisi alkuvuodesta 21 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Mökkimarkkinoiden asiakaskunnassa on havaittavissa uusi ilmiö.

Ilmiö liittyy mökkien ostajakunnan laajentumiseen: nyt jopa kolmekymppiset kaupunkilaiset haluavat mökkejä.

–  Koronan synnyttämä uusi ilmiö asuntomarkkinoilla on sekin, että nyt mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja ostavat myös milleniaalit ja nuoret aikuiset,  Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen sanoo tiedotteessa.

– Ennen koronaa 20–40-vuotiaat eivät olleet kiinnostuneita mökkeilystä tai kotimaan matkailusta, vaan he käyttivät mieluummin lomansa ja rahansa matkusteluun.

Mökkikauppa käy yhä hurjana koko Suomessa. Tämän vuoden tammi–toukokuun aikana on vapaa-ajan asunto- ja mökkikauppoja tehty 32 prosenttia enemmän kuin viime vuoden samana ajankohtana.

– Helsingissä ja pk-seudulla asuvat hakevat vapaa-ajan asuntoja 200 kilometrin säteellä kotiosoitteesta, kun muualla Suomessa asuville sopivan mökkimatkan raja kulkee 100 kilometrissä, Rantanen kertoo.

Rantasen mukaan helsinkiläiset ovat kiinnostuneimpia Etelä-Suomen rannikkoseuduista. Hanko, Raasepori ja Kemiönsaari ovat halutuimpia alueita, joissa käyvät nyt saaripaikatkin hyvin kaupaksi. Myös Kanta-Häme, Päijät-Häme, Loviisa ja Saimaa vetävät pk-seutulaisia puoleensa. Mikkelin seutu on ollut erityisen suosittu.

– Myös Pohjois-Suomessa ja laskettelukeskuksien läheisyydessä on kauppa käynyt ennätysvilkkaasti. Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa kauppamäärät ovat kasvaneet vuodessa 100–200 prosenttia, ja Lapissakin 80,7 prosenttia. Ostajat ovat pääosin pk-seudulta, kertoo Rantanen.

Myös tonttikauppa on käynyt näillä alueilla kuumana. Laskettelukeskusten ympärillä rakennetaan nyt paljon.

– Kova kysyntä on nostanut mökkien ja vapaa-ajan asuntojen hintoja paikoin rajustikin. Maanmittauslaitoksen mukaan tammi–huhtikuun välisenä aikana mökkien keskihinta nousi 21 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt