X
SULJE MAINOS
Yhdysvaltain keskuspankki. LEHTIKUVA / AFP Olivier Douliery

Hinnat nousevat Yhdysvalloissa nopeasti mutta eivät Euroopassa

Amerikassa on nähty korkeimmat inflaatiolukemat sitten finanssikriisin vuosien.

Yhdysvaltain kuluttajahinnat nousivat toukokuussa 5 prosenttia, kertoo Financial Times. Nousuvauhti kiihtyi hieman, koska vielä huhtikuussa vastaava luku oli 4,2 prosenttia. Hintojen nousuvauhti on nopeinta sitten elokuun 2008, jolloin nähtiin 5,4 prosentin inflaatio.

Yksi syy nopeaan hintojen nousuun on, että koronan takia hinnat ovat laahanneet pitkään. Kun taloutta jälleen avataan, hinnat nousevat tavallista nopeammin. Inflaatiota ruokkii tavaroiden kallistuminen sekä vuokra-autojen, hotellien ja lentojen kysynnän kasvu.

Käytettyjen autojen hintaa kuvaava indeksi kohosi toukokuussa 7,3 prosenttia. Yksin tämä luku selittää kolmanneksen kaikesta hintojen noususta. Käytetyt autot kallistuvat sen vuoksi, että uusien autojen tuotanto kärsii komponenttipulasta.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed on todennut toistuvasti, että inflaation kiihtyminen on väliaikaista, ei pysyvää. Jotkut ekonomistit kuitenkin katsovat, että vaikka osa inflaatiosta jää väliaikaiseksi, osa kohonneista hinnoista jää pysyvästi korkealle.

Euroopassa hinnat nousevat hitaammin kuin Atlantin länsipuolella. Eurostatin mukaan inflaatio oli toukokuussa EU:ssa 2 prosenttia.

Euroopan keskuspankki puolestaan nosti torstaina omaa inflaatioennustettaan. EKP ennustaa, että hinnat nouseva euroalueella tänä vuonna 1,9 prosenttia, kun sen aiempi ennuste oli 1,5 prosenttia. Inflaatio kuitenkin hidastuu ensi vuonna ja sitä seuraavana vuonna. EKP:n tavoitteena on pitää inflaatio lähellä 2:a prosenttia mutta samalla alle sen.

EKP:n mukaan talous kasvaa euroalueella tänä vuonna 4,6 prosenttia ja ensi vuonna 4,7 prosenttia. Sen jälkeen kasvuvauhti hidastuu 2,1 prosenttiin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt