Tallinnasta saapuvia matkustajia Helsingissä. Laivoilla on liikkunut koronavirusta sairastavia. LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

”Hiljainen leviäminen” voi selittää yli puolet tartunnoista

Valtaosa koronatartunnoista saattaa tulla oireettomilta kantajilta.

Oireettomina tai ennen oireiden alkua koronavirusta levittävät taudinkantajat voivat aiheuttaa yli puolet kaikista tartunnoista. Tätä luonnehditaan niin kutsutuksi ”hiljaiseksi leviämiseksi”.

Amerikkalaiset ja kanadalaiset tutkijat selvittivät asiaa matemaattisen mallinnuksen perusteella. Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedelehdessä julkaistussa tutkimusraportissa todetaan, että laajan epidemian puhkeaminen on mahdollista, vaikka kaikki oireilevat koronapotilaat eristettäisiin.

Tutkimuksessa selvitettiin myös hiljaisten tartuntojen eristämisen vaikutusta taudin leviämiseen. Mallinnuksen mukaan yli kolmannes oireettomista taudinkantajista tulisi kyetä eristämään, jotta epidemian laajuus pysyy alle yhdessä prosentissa väestöstä.

– Tulostemme perusteella oireisiin perustuvaa eristystä on täydennettävä nopealla kontaktien jäljittämisellä ja testauksella, jolla tunnistetaan oireettomat ja ei vielä oireilevat tapaukset, jotta rajoituksia voidaan purkaa turvallisesti ja [viruksen] uusi nousu voidaan estää, tutkijat sanovat.

Hiljaisten tartuntojen merkityksen ymmärtäminen on tutkijoiden mukaan ensiarvoisen tärkeää rajoitusten purkamisen jälkeisten strategioiden kehittämiselle.

Altistumisia laivoilla

Risteilylaivoilla liikkuneet koronavirusta sairastaneet ja heille mahdollisesti altistuneet ovat herättäneet viime päivinä runsaasti keskustelua laivojen koronavirusriskeistä Suomessa. Tähän mennessä näistä tapauksista ei ole kuitenkaan raportoitu uusia ryppäitä.

Suomessa käytäntö tällaisissa altistumistilanteissa on ollut yleisluontoinen tiedottaminen. Taudinkantajien liikkeistä ei ole kerrottu yksityiskohtia, mutta laivoilla olleita on kehotettu tarkkailemaan oireitaan seuraavien 14 päivän aikana ja menemään herkästi testeihin. Oireettomia mahdollisesti altistuneita ei siis kuitenkaan testata.

Muun muassa Etelä-Koreassa testilinja on ollut varsin erilainen. Siellä on pyritty testaamaan nopeasti käytännössä kaikki mahdollisesti altistuneet oireista riippumatta.

Esimerkiksi Soulissa sattuneeseen yökerhojen tartuntaryppääseen reagoitiin siellä valtavalla voimalla. Yhden koronasairaan miehen baarikierroksen jälkeen testattiin heti noin 50 000 mahdollisesti altistunutta ja löydettiin 153 tapausta. Heistä 90 oli vieraillut samoissa yökerhoissa taudinkantajan kanssa. Loput sairastuneet olivat puolestaan heidän lähipiiriään ja kollegoitaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt