Liikennettä 3-tiellä. LEHTIKUVA/PEKKA SAKKI

Hiihtolomat näkyvät liikenteessä

Perinteinen talvilomakausi on jälleen alkamassa.

Koulujen hiihtolomat starttaavat alueittain kolmessa erässä viikoilla 8, 9 ja 10. Matkalle lähtijöitä muistutetaan koronakauden vastuullisesta toiminnasta, jonka merkitys tieliikenteessä korostuu etenkin taukopaikoilla.

Jotta Suomen koronaepidemiatilanne ei pääse heikkenemään hiihtolomilla, omaan käyttäytymiseen on Fintrafficin mukaan hyvä kiinnittää tien päällä erityistä huomiota.

– Hiihtolomaliikenteessä katsetta tulee kiinnittää turvallisen ajotavan lisäksi vastuulliseen koronakäyttäytymiseen. Jos epäilet koronavirustartuntaa tai sinulla on siihen liittyviä oireita, pysy kotona ja hakeudu testeihin. Tien päällä kiinnitä erityistä huomiota taukojen koronaturvallisuuteen. Huolehdi siis taukopaikoilla erittäin huolellisesta käsihygieniasta, riittävän pitkistä turvaväleistä sekä pidä aina kasvomaskia, muistuttaa Fintrafficin tieliikennekeskuksesta liikennekeskuspäällikkö Marika Saarenpää.

Hiihtolomaliikenteen ennakoidaan sujuvan ilman pahempia ruuhkautumisia lomien ajoittuessa tuttuun tapaansa useammalle viikolle ja lomalaisten noudattaessa vallitsevia koronasuosituksia.

Odotettavissa on kuitenkin vilkastuvaa viikonloppuliikennettä, joka näkyy etenkin pohjoiseen suuntautuvan sekä lähialueiden luonto- ja ulkoilukohteiden liikenteen kasvuna. Suurimmillaan liikennemäärien Fintraffic ennustaa olevan 19.2.– 21.2. Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan hiihtolomien alkaessa.

Toinen liikennepiikki ajoittuu 26.2.– 28.2., jolloin jo hiihtolomansa viettäneiden paluuliikenne yhdistyy lomansa aloittavien Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan liikenteeseen.

Fintrafficin mukaan liikennemäärät eivät kuitenkaan tule kohoamaan niin suuriksi, että nopeudet laskisivat merkittävästi. Ajoittaista jonoutumista voi kuitenkin esiintyä liikennemääristä ja ajokelistä riippuen.

Tänään perjantaina on avautuvan hiihtolomakauden menoliikenteen vilkkain päivä ja liikennemäärät tulevat nousemaan puolenpäivän jälkeen. Menoliikenne saattaa aiheuttaa ajoittaista jonoutumista etenkin pääkaupunkiseudun ulosmenoteillä sekä valtateillä 4 ja 5 aina Jyväskylän ja Mikkelin korkeuksille saakka.

Lauantaina 20.2. liikennettä on tavanomaista enemmän valtatiellä 4 Helsingistä Kemiin asti sekä valtatiellä 5 välillä Heinola–Varkaus. Lauantaina menoliikenne alkaa vilkastua jo aamupäivästä ja jatkuu aina iltaan saakka.

Myös sunnuntaille 21.2. odotetaan normaalia talvisunnuntaita suurempia liikennemääriä, joskin menoliikenne on tuolloin jo edellispäiviä maltillisempaa.

Vuoronvaihto ensi viikolla

Kun Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Satakunta palaavat hiihtolomiltaan, aloittaa lomansa samanaikaisesti Päijät-Häme, Kanta-Häme, Pirkanmaa, Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Kymenlaakso, Etelä-Savo ja Etelä-Karjala.

Perjantai 26.2. näyttäytyy Etelä-Suomen teillä kasvavina paluuliikennemäärinä ja Keski-Suomen teillä kasvavina menoliikennemäärinä. Eniten liikennemäärät nousevat valtatiellä 4 välillä Heinola–Kemi sekä valtatiellä 5 välillä Heinola–Varkaus.

Lauantain 27.2. odotetaan olevan viikon vilkkain päivä. Pohjoiseen suuntautuvaa liikennettä esiintyy runsaasti etenkin valtatiellä 4 välillä Heinola–Kemi sekä erityisesti välillä Jyväskylä–Kemi.

Lisäksi valtatiellä 5 liikenne on vilkasta välillä Heinola–Varkaus. Etelän suuntaan liikenne on runsasta valtateillä 4 ja 5 välillä Mikkeli–Heinola–Helsinki sekä muilla pääkaupunkiseudun sisääntuloväylillä. Liikenne vilkastuu aamupäivästä alkaen ja jatkuu vilkkaana pitkälle iltapäivään.

Sunnuntaina 28.2. on odotettavissa kohonneita liikennemääriä etelän suuntaisessa liikenteessä, mutta liikennemäärät jäänevät kuitenkin lauantaita pienemmiksi. Suurimmat liikennemäärät esiintyvät valtateillä 3, 4 ja 5.

Hiihtolomien viimeisin liikennehuippu on maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna, kun edellisviikon lomalaiset palailevat ja Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi aloittavat lomansa. 5.3.–7.3. liikenne on vilkasta pohjoisessa erityisesti Oulu–Kemi–Rovaniemi (vt 4) välillä sekä Oulu–Kuusamo (vt 20) välillä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt