Tieliikennelaissa hevonen rinnastetaan moottoriajoneuvoon. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Hevosten liikenneturvaan vaaditaan kohennusta

Kansanedustajan mukaan monilta vaaratilanteilta vältyttäisiin, jos ratsukot saisivat käyttää kevyen liikenteen väyliä.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen hevosten ja ratsastajien liikenneturvan parantamisesta.

Tieliikennelain mukaan hevonen rinnastetaan moottoriajoneuvoon, joten ratsukon tai kärryä vetävän hevosen tulee pysyä ajoradalla, ellei kevyen liikenteen väylä ole sallittu myös moottoriajoneuvoille. Heinonen toivoo, että asiaan saataisiin muutos.

– Hevosille ratsastajan tai kärryjen kanssa tulisi taata turvallinen liikkuminen myös teillä ja taajama-alueilla. Tässä olisi tärkeä tarjota mahdollisuus myös pyöräteiden käyttämiseen, Timo Heinonen toteaa tiedotteessa.

Kesäkuussa tieliikennelaista poistui pykälä, jonka mukaan ajoneuvon kuljettajan on lähestyessään hevosta noudatettava varovaisuutta ja riittävän alhaista nopeutta.

Uudessa tieliikennelaissa todetaan, että ajoneuvolla ajettaessa on annettava tienkäyttäjän kuljettamalle eläimelle turvallinen tila tiellä. Kansanedustajan mukaan moni ei kuitenkaan noudata kyseistä kohtaa.

– Vaaratilanteita syntyy, jos esimerkiksi auto ajaa ohi lujaa. Hevonen on eläin, joka voi hyvinkin koulutettuna pillastua äkkinäisissä tilanteissa. Tällaiset tapaukset aiheuttavat aitoa vaaraa ratsastajalle, hevoselle sekä muille tienkäyttäjille kuten autoilijoille ja moottoripyöräilijöille. Sallimalla ratsukoille kevyen liikenteen väylän käytön vaaratilanteet voisivat vähentyä, Heinonen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt