Hesburgerin perustaja Heikki Salmela. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Hesburgerin perustaja HU:lle: Minusta tuli tahtomattani ympäristöaktivisti

Heikki Salmela ohjaisi verotusta ympäristöä saastuttaviin raaka-aineisiin.

Hesburgerin perustaja Heikki Salmela uskoo, että ilmastoasioissa muutosta saadaan aikaan rahalla eikä kielloilla. Salmelan toteaa Helsingin Uutisissa, että ympäristöverolla verotusta voitaisi ohjata pois työnteon ja yrittämisen verotuksesta kohti ympäristöä eniten saastuttavien raaka-aineiden verottamista.

– En tarkoita ympäristöveroa nykyisten verojen päälle vaan tilalle. Ohjattaisiin esimerkiksi veroa eniten ympäristöä saastuttaviin raaka-aineisiin. Se ohjaisi tuotantoa ja teollisuutta, ja ostajat ratkaisisivat, mitä he olisivat tuotteista valmiita maksamaan, Salmela ehdottaa.

Salmelan mukaan muutoksia ei tulisi tehdä vain Suomen tasolla, vaan laajentaa vähintään koko Eurooppaa koskevaksi. Salmela asettaisi kaksinkertaiset tullit EU-alueelle tuotaville ympäristöä saastuttaville tuotteille. Yrittäjä itse kutsuu tätä menettelyä ”(Donald) Trumpin laeiksi”.

– Mikään muu ei vaikuta ihmisen käytökseen kuin raha.

Tästä Hesburger-yrittäjällä on myös omakohtaista kokemusta.

– Kun sähkö oli hirveän kallista, otimme käyttöön ensimmäisen lämpöpumpun. Ja kun ranskalaisten rasvoille tuli kaatopaikkamaksu, veimme ne omalle tehtaalle ja teimme biodieseliä. Minusta tuli tahtomattani ympäristöaktivisti, Salmela toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt