Sanni Grahn-Laasonen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Herätys hallituksessa, vastuu on kannettava”

Kokoomusedustajien mukaan vastuuta al-Holin suomalaisista ei voi sysätä virkamiehille.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen ja kansanedustaja Arto Satonen vaativat hallitukselta selkeää kantaa al-Holin suomalaisten palauttamisesta.

Yle uutisoi tiistaina, että ulkoministeriö pyrkisi kotiuttamaan perheet ilman poliittista päätöstä. Alunperin lokakuussa laaditun Korpi-suunnitelman tavoitteena oli siirtää kaikki henkilöt kerralla Suomeen.

Marraskuussa kotiutus päätettiin tehdä erissä, jotta asiassa ei tarvitsisi tehdä poliittista päätöstä. Kotiutus oli tarkoitus tehdä vain viranomaispäätöksen ja konsulilainsäädännön nojalla.

– Onko siis niin, että hallitus ei aio tehdä lainkaan poliittista päätöstä al-Holin asiasta, vaan vierittää virkamiehille ratkaisut ja vastuun seurauksista?, Sanni Grahn-laasonen kysyy Twitterissä.
– Herätys hallituksessa, vastuu on kannettava vaikeistakin asioista! #selkäranka.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) sanoi keskiviikkona, että al-Holin suomalaisten palauttamiseen olisi tärkeä saada hallituksen päätös, sillä Helsinki kantaa hänen mukaansa päävastuun myös käytännön toimista jos kotiuttamisia toteutetaan.

Arto Satosen mukaan asia on ”juuri näin”.

– Tätä päätöstä ei voi sälyttää virkamiehille, vaan vastuussa on Suomen hallitus. #turvallisuus, Satonen sanoo.

Kokoomus kertoi keskiviikkona lähtevänsä mukaan al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten ja Suomesta sinne päätyneiden tilannetta koskevaan välikysymykseen. Perussuomalaisten laatimassa välikysymyksessä ovat mukana myös kristillisdemokraatit ja Liike nyt.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt