Henna Virkkunen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Henna Virkkunen: Suomesta akkuteollisuuden kärkimaa

Kokoomusmepin mukaan Suomesta löytyy raaka-aineiden lisäksi tuotantoketjun edellyttämä korkea osaaminen ja teknologia.

Saksalainen kemian alan yritys Basf kertoi maanantaina rakentavansa akkutehtaan Satakunnassa sijaitsevaan Harjavaltaan. Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen pitää uutista hyvänä paitsi Suomen myös koko Euroopan akkuteollisuudelle.

– Euroopassa yritetään nyt nopeasti sähköistää liikennettä, mutta käytännössä olemme akkujen osalta täysin riippuvaisia tuontitavarasta. Nyt pyrkimyksenä on rakentaa kokonaan eurooppalainen akkuteollisuuden arvoketju. Tässä Suomella on isot mahdollisuudet, Virkkunen kirjoittaa Pohjalaisessa.

Virkkusen mukaan sähköautojen osuuden on ennakoitu kasvavan jo neljäsosaan maailman autokannasta vuoteen 2040 mennessä. Deutsche Bankin ennusteiden mukaan sähköakkujen käyttö viisinkertaistuu alle kymmenessä vuodessa.

– Samaan aikaan kun sähköautojen kehitystä halutaan vauhdittaa, on varmistettava että se tehdään kestävällä tavalla. Yksi suurimmista riskeistä piilee akkuihin käytettävien metallien louhinnassa.

– Esimerkiksi koboltista suurin osa tulee Kongosta, jossa se louhitaan todella kyseenalaisissa oloissa. Suomesta löytyy kaikkia litium-akkuihin vaadittavia raaka-aineita; nikkeliä, kobolttia ja litiumia, Virkkunen kirjoittaa.

Virkkusen mukaan Euroopan akkumarkkinoiden arvioidaan olevan vuosittain 250 miljardia euroa vuodesta 2025 alkaen.

– Suomella on merkittävä mahdollisuus nousta kestävän ja laadukkaan akkuteollisuuden kärkimaaksi. Meiltä löytyvät paitsi tarvittavat raaka-aineet, myös koko tuotantoketjun edellyttämä korkea osaaminen ja teknologia. Tähän tilaisuuteen kannattaa tarttua, hän kirjoittaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt