Henna Virkkunen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Henna Virkkunen haluaa säännöt kaupalle Kiinan kanssa

Kokoomusmepin mukaan EU-komission pitää seuraavalla kaudella syventää Kiinan kanssa käytäviä keskusteluja.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok./EPP) on huolissaan Kiinan ja Yhdysvaltojen kiihtyvästä kauppasodasta ja sen vaikutuksista maailmantalouteen.

− Tullimuurien pystyttäminen on myrkkyä Euroopan teollisuudelle. Tarvitsemme uusia markkinoita, mutta tarvitsemme myös reilut kaupan pelisäännöt Kiinan kanssa, Henna Virkkunen sanoo tiedotteessaan.

Hänen mielestään komission pitää seuraavalla kaudella syventää Kiinan kanssa käytäviä keskusteluja ja tavoitella voimakkaasti investointisopimusta. Se olisi Virkkusen mielestä ehdottoman tärkeä askel kauppasuhteiden edistämisessä.

− Kiina on eurooppalaisyritysten nopeimmin kasvava vientimarkkina ja toiseksi suurin kauppakumppani, mutta Kiinan on muutettava käytäntöjään vastavuoroisuuden varmistamiseksi. Isoja kysymyksiä ovat esimerkiksi tekijänoikeuksien suojaan, valtiontukiin, investointien ehtoihin sekä kilpailusääntöihin liittyvät ongelmat.

Virkkunen näkee, että investointisopimus hyödyttäisi erityisesti suomalaisia yrityksiä.

− Suomalaisinvestoinnit Kiinaan ovat yli 10 miljardia euroa ja kovassa kasvussa ovat myös kiinalaisten investoinnit Suomeen. Kiinassa on suuria mahdollisuuksia, mutta ilman oikeudenmukaisia pelisääntöjä markkinasta voivat hyötyä vain suurimmat yritykset − ja niillekin riskit ovat suuret, Virkkunen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt