Euroopan parlamentin jäsen Henna Virkkunen (kok., EPP). LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Henna Virkkunen: Renkailla suuri merkitys kulutuksessa

Mepin mukaan rengasvalinnoilla on suuri merkitys turvallisuuteen ja ympäristöön.

– Renkaiden osuus polttoaineen kulutuksesta on jopa 20-30 prosenttia, joten oikeilla rengasvalinnoilla on yllättävän iso merkitys”, toteaa europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok, EPP).

Hän on Euroopan parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan (ITRE) pääneuvottelija renkaiden merkintöjä koskevista uusista säännöistä.

Virkkusen mukaan autojen rengasmerkintää on nyt uudistettu ja siitä on tehty selkeämpi.

– Merkissä on kuvattuna renkaan energiankulutus, märkäpito ja ulkoinen vierintämelu, sekä ensimmäistä kertaa myös jään- ja lumenpito, mikä on erityisen tärkeää Pohjoismaiden kannalta, hän sanoo.

Merkin tavoitteena on auttaa kuluttajaa tekemään oikeita rengasvalintoja. Ensimmäistä kertaa merkintä ulotetaan myös bussin- ja kuorma-auton renkaisiin.

– Viime vuosina on todella herätty myös renkaiden aiheuttamaan mikromuoviongelmaan. Renkaiden hankaus ja mikromuovien irtoaminen ympäristöön sisällytetään merkintöihin niin pian kuin mahdollista, heti kun luotettavia testausmenetelmiä ja -standardeja on saatavilla, Virkkunen kertoo tiedotteessaan.

Päivitetyn renkaiden merkintäjärjestelmän tavoitteena on lisätä kuluttajien tietoisuutta ja polttoainesäästöjä, parantaa turvallisuutta ja vähentää melusaastetta. Järjestelmän avulla vähennetään arviolta kymmenen miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä.

ITRE-valiokunta hyväksyi keskiviikkona säännöt, joista oli saavutettu alustava sopimus EU:n neuvoston kanssa marraskuussa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt