X
SULJE MAINOS
Henna Virkkunen. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Henna Virkkunen: Luvassa on kiinnostava EU-syksy

Kokoomusmeppi korostaa etenkin neljän teeman merkitystä.

EU:n suuria haasteita tulevat tänä syksynä olemaan talous, maahanmuuttopolitiikka, oikeusvaltioperiaatteet ja ulkopoliittiset kysymykset, arvioi kokoomuksen EU-parlamentaarikko Henna Virkkunen.

– Talouden osaltahan päämiehet- ja naiset heinäkuun huippukokouksessaan pääsivät yhteisymmärrykseen siitä, miten Euroopan unioni yhteisesti vastaa tähän koronakriisin tuomaan taloushaasteeseen ja muun muassa päätettiin, ihan oikein, että Euroopan unionin pitää lisätä investointejaan digitaaliseen talouteen ja ilmastonmuutoksen ehkäisyyn, vihreään teknologiaan, Virkkunen sanoi videoblogissaan sunnuntaina.

Vaikka linjaukset ovatkin Virkkusen mukaan näiltä osin onnistuneita, ei parlamentti ole paketin kokonaisuuteen täysin tyytyväinen. Etenkin unionin pitkän aikavälin budjettiin on luvassa muutoksia, Virkkunen ennustaa.

Toinen jäsenmaita hiertänyt asia on yhteisen maahanmuuttopolitiikan puute. Komissio esitteli aikaisemmin tällä viikolla uuden maahanmuuttopaketin.

– Meillähän on joitain jäsenmaita, jotka ei haluaisi ottaa asiasta mitään vastuuta, ja se ei tietenkään voi olla niin, että se olisi vain rajavaltioiden tehtävänä huolehtia näistä kysymyksistä, Virkkunen sanoo.

Virkkunen on myös huolissaan siitä, miten tietyt EU-jäsenvaltiot ovat alkaneet lipsua demokraattisista arvoista.

– Erittäin tärkeää olisi nyt saada lainsäädäntö läpi siitä, että me voitaisiin jäädyttää rahoitus näiltä EU-mailta, jotka rikkovat meidän perusperiaatteita.

Syksyllä etenkin Valko-Venäjän tilanne on osoittanut, miten hidas toimija unioni on ulko-ja turvallisuuspolitiikan saralla. Virkkusen mukaan EU:n kuuluisi voida tehdä ratkaisevia ulkopoliittisia päätöksiä myös määräenemmistöllä.

Unionilla on kaiken kaikkiaan edessä ”mielenkiintoinen syksy”, kokoomusmeppi tiivistää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt