X
SULJE MAINOS
Henna Virkkunen. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Henna Virkkunen: Lisää pakotteita Valko-Venäjälle

Europarlamentaarikko pitää Valko-Venäjän presidentinvaalien tulosta valheellisena.

– Opposition ehdokkaiden vangitsemisen ja olemattoman lehdistönvapauden lisäksi vaaleissa on nähty poikkeuksellisen törkeää äänten ja tulosten väärentämistä. Virallisella tuloksella ei ole lähes mitään yhteyttä uurniin tiputettuihin ääniin eikä Aljaksandr Lukašenka ole saanut valkovenäläisiltä mandaattia jatkaa presidenttinä, Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) arvioi.

Virkkusen mukaan Valko-Venäjän tilanne testaa jälleen EU:n ulkopoliittista toimintakykyä. Hän ei odota Yhdysvaltojen ottavan tilanteen ratkaisemissa aktiivista roolia, mikä kasvattaa EU:n toimien merkitystä.

– Unionin on pysyttävä tilanteessa yhtenäisenä ja pystyttävä puhumaan yhdellä äänellä. Tuki opposition vaatimuksille ja pakotteiden laajentaminen ovat tähän työkaluja, jotka tulisi ottaa käyttöön välittömästi, Virkkunen sanoo.

Virkkusen mukaan EU:lla on tilanteessa kaksi strategista intressiä: Valko-Venäjän itsenäisyyden turvaaminen sekä maan siirtymä kohti demokratiaa.

– Näillä molemmilla on suoria vaikutuksia Euroopan geopoliittiseen vakauteen. Jos protestit laajenevat ja Lukašenkan hallinto horjuu, Venäjä pyrkii varmasti turvaamaan omia intressejään maassa. EU:n on oltava valmis toimimaan tällaisessa tilanteessa rohkeasti ja päättäväisesti, Virkkunen toteaa.

Virkkusen mukaan EU:n on heti ensimmäisessä vaiheessa lähetettävä selvä viesti Lukašenkalle.

– EU:n pakotteet ovat nykyisellään voimassa ensi helmikuulle. On selvää, että vaalivilpin ja mielenosoitusten väkivaltaisen taltuttamisen on välittömästi johdettava näiden pakotteiden laajentumiseen, hän sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt