Henna Virkkunen: EU tarvitsee Iso-Britanniaa ja Iso-Britannia EU:ta

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkusen mielestä Iso-Britannia on pääministeri David Cameronin johdolla ajanut itsensä hankalaan tilanteeseen.

Euroopan parlamentti keskustelee huomenna keskiviikkona helmikuun EU-huippukokouksesta, jonka aiheena muun muassa Iso-Britannian EU-jäsenyys.

– Iso-Britannia on David Cameronin johdolla ajanut itsensä todella hankalaan tilanteeseen. Sen olisi aktiivisesti yritettävä avata umpisolmuja, eikä odottaa muiden jäsenmaiden tekevän sitä puolestaan – erityisesti nyt, kun Euroopalla olisi paljon isompiakin ongelmia ratkottavanaan, Henna Virkkunen toteaa tiedotteessa,

Virkkunen kuuluu EPP-ryhmän puheenjohtajan Manfred Weberin neuvonantajaryhmään Britannia-kysymyksessä. Hän muistuttaa, että Iso-Britannia on EU:lle tärkeä sekä taloudellisesti että henkisesti ja se halutaan pitää EU:n jäsenenä.

– Onhan se yksi unionin suurimmista, vakaimmista ja vauraimmista jäsenmaista, ja lisäksi tärkeä linkki Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä, hän toteaa.

Toisaalta Virkkunen huomauttaa, että Saksa ja Ranska ovat nousseet selkeästi johtavaan rooliin unionin kehityksessä Britannian jäädessä hieman sivuun. Ihan minkälaista hintalappua tahansa ei Britannia näin ollen voi hänen mielestään unionissa pysymiselleen laittaa.

– David Cameron on todennut luvanneensa äänestäjilleen neuvotella EU-sopimukset Britannian kannalta suotuisammiksi. Tämä ei riitä perusteluksi muille jäsenmaille. Kansallisia vaatimuksia ja äänestäjille annettuja lupauksia olisi kyllä kaikilla muillakin. Sen sijaan, että Britannia korostaa, kuinka suuri menetys sen lähtö olisi EU:lle, olisi Britanniassa aika kääntää ajatukset siihen, mitä Britannia itse menettäisi erotessaan EU:sta. Ainakin EU-myönteisillä skoteilla olisi varmasti sanansa sanottavana, Virkkunen arvioi.

Virkkusen mielestä tällä hetkellä tuntuu erittäin vaikealta löytää sellainen poliittinen ratkaisu, jonka Cameron voisi Britanniassa esitellä saavutettuna neuvotteluvoittona ja jonka myös muut jäsenmaat voisivat varauksetta hyväksyä.

– Toisaalta tosipaikan tullen ratkaisu on yleensä löydetty. EU tarvitsee Iso-Britanniaa ja Iso-Britannia tarvitsee EU:ta – eikä ihan vähiten akuutin maahanmuuttokriisin ratkaisemiseksi, Virkkunen painottaa.

Kommentit