Henna Virkkunen. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Henna Virkkunen: EU-budjetin kaatuminen olisi elpymispakettiakin isompi asia

Kokoomusmeppi laskee, että kansallinen etu edellyttää paketin hyväksymistä.

EU-parlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) muistuttaa, että jos EU:n elpymispaketti kaatuu, kaatuu samalla EU:n budjetti vuosiksi 2021–2027. Molemmat sovittiin EU-jäsenmaiden kesken viime kesänä.

– Uuden budjetin neuvottelut jouduttaisiin aloittamaan alusta. Tämä suistaisi EU:n suureen kriisiin, Virkkunen kirjoittaa blogissaan.

Samalla kun budjettia koottaisiin, EU rakentaisi uudelleen myös elpymispakettia, hän sanoo.

– Mitään vaihtoehtoista mekanismia myöskään elpymispaketin toteuttamiseen ei ole, vaan se jouduttaisiin rakentamaan kokonaan uudelleen. Kyseessä ei olisi viikkojen, vaan vähintäänkin kuukausien tai vuosienkin urakka.

Virkkunen ennustaa, että jos Suomi kaataa elpymispaketin, maan asema uusissa neuvotteluissa olisi ”onneton”. Kansallisten etujen puolustaminen vaikeutuisi, koska Suomi ajautuisi sivuraiteelle, hän sanoo.

– Kyse ei olisi mistään kostosta, vaan yksinkertaisesti siitä, että tällaisen tempun jälkeen muiden maiden halu kuunnella Suomen kantaa olisi varsin vähäinen. Kaikki maat ovat joutuneet paketissa tekemään kompromisseja. Luottamus siihen, että Suomi pitää kiinni sovitusta, menisi kertaheitolla.

Virkkunen antaa nykyiselle elpymispaketille myös moitteita. Hänen mielestään siihen olisi pitänyt kytkeä suunnitelma siitä, miten EU-maiden – myös Suomen – krooninen ylivelkaantuminen saadaan päättymään.

– Nyt se puuttuu. Tämä on harmillista ja vahingollista, mutta silti selvästi pienempi paha kuin edellä kuvattu EU:n ajautuminen kaaottiseen tilanteeseen globaalin pandemian keskellä.

Virkkunen moittii myös Suomen hallitusta ja katsoo, että jos se olisi viime kesänä kuunnellut oppositiopuolueiden ehdotuksia, ongelmat olisivat nyt pienemmät. Hän katsoo kuitenkin, että EU tuo Suomelle niin suurta hyötyä, että ne ohittavat paketin hylkäämisestä koituvat haitat.

– Elpymispaketin hyväksyminen eduskunnassa on Suomen ja suomalaisten etu. Ei siksi, että paketti olisi täydellinen, vaan siksi, että se epätäydellisistä vaihtoehdoista paras mahdollinen.

 

LUE MYÖS: Petteri Orpo kertoo, miksi kokoomus äänestää tyhjää

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt