Kokoomusen europarlamentaarikko Henna Virkkunen. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Henna Virkkunen: Afrikan nuorten tulevaisuus on kohtalonkysymys Euroopalle

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen (kok.) mukaan Afrikan nuorten tulevaisuus on kohtalonkysymys myös Euroopalle.

Henna Virkkunen vaatii asiassa konkreettisia päätöksiä tulevalta EU-Afrikka-huippukokoukselta. Kokouksen teemana on nuoriso.

– Kaikille lapsille ja nuorille on taattava mahdollisuus koulutukseen. Afrikassa koulutuksen ulkopuolelle jää edelleen yli 30 miljoonaa lasta, heistä valtaosa tyttöjä. Koulutukseen pääsy on turvattava ja rahoitusta on vahvistettava niin Afrikan maiden kansallisissa budjeteissa kuin kansainvälisissä yhteistyöohjelmissa, hän sanoo.

Afrikan väestön ennustetaan yli kaksinkertaistuvan nykyisestä miljardista jopa 2,5 miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Afrikan väestö on nuorta: vuonna 2030 eurooppalaisten keski-ikä on 45 vuotta, afrikkalaisten 21 vuotta.

Virkkusen mukaan nuorille täytyy saada rakennettua vakautta ja tulevaisuuden mahdollisuuksia kotiseuduilleen.

– Arvioiden mukaan Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan pitäisi luoda 18 miljoonaa työpaikkaa vuosittain, jotta kasvava nuorisomäärä työllistyisi. Kestävän tulevaisuuden varmistamiseksi tukea ja rahoitusta on nyt suunnattava koulutukseen, pienyrittäjyyteen ja kestäviin energia- ja liikenneinvestointeihin.

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien merkitys tasa-arvoisen ja vakaan yhteiskunnan edellytyksenä korostuu. Virkkusen mielestä EU:n on painotettava omissa Afrikan yhteistyöohjelmissaan entistä vahvemmin naisten ja tyttöjen asemaa, kuten Suomi on jo tehnyt.

– Naisten ja tyttöjen oikeudet ja tasavertainen asema on turvattava. Perhesuunnittelun mahdollisuudella on suorat vaikutukset väestökehitykseen ja muuttoliikkeeseen. Nyt, kun Trumpin Yhdysvallat on vetänyt perhesuunnitteluhankkeilta tukensa pois, Euroopan vastuu korostuu. Nuoret ja naiset on nostettava Afrikka-yhteistyön keskiöön, sanoo Virkkunen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt