Asuntoesittely Helsingissä. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Helsingissä asuntokauppa keskittynyt isompiin asuntoihin

Helsingissä asuntokauppa on keskittynyt kuluvana vuonna isompiin asuntoihin kuten kolmioihin ja neliöihin.

Syyskuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat valtakunnallisesti kaksi prosenttia edellisvuoden syyskuuhun verrattuna, mutta työpäiväkorjattuna kauppamäärissä oli kuitenkin 2,4 prosenttia nousua.

Tarkasteltaessa koko kuluvaa vuotta vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat nousseet tammi–syyskuussa koko maan tasolla kaksi prosenttia sekä Helsingissä kolme prosenttia, Espoossa kaksi prosenttia ja Vantaalla neljä prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Lisäksi Turun kauppamäärät ovat kasvaneet tammi–syykuussa 11 prosenttia ja Vaasan peräti 21 prosenttia verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna.

– Helsingissä asuntokaupan kasvu on keskittynyt kuluvana vuonna isompiin asuntoihin. Tammi–syyskuussa on myyty kerrostaloyksiöitä ja -kaksioita saman verran (-0,4 %) kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Kerrostalokolmioita ja -neliöitä on sen sijaan myyty 12 prosenttia ja omakotitaloja yhdeksän prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen sanoo.

– Uusien asuntojen osuus kaikista tehdyistä asuntokaupoista on ollut kuluvana vuonna ennätyskorkea, Purhonen jatkaa.

Rakennusteollisuuden ennusteen mukaan kuluvana vuonna aloitetaan 43 000 asunnon rakentaminen, ja asuntojen kappalemääräinen tuotantotaso on 40 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Myös ensi vuodeksi ennustetaan noin 40 000 asunnon aloitusta.

Ensiasunnonostajien määrä laskenut kymmenessä vuodessa

Ensiasunnonostajia oli vuonna 2006 vielä 34 159 mutta vuonna 2016 vain 20 944. Ensiasunnonostajien määrä on siis laskenut perät 39 prosenttia kymmenessä vuodessa.

Tilastokeskuksen mukaan kuitenkin yhä harvempi 20–29-vuotias asuu vanhempiensa luona. Viime vuoden lopussa vanhempiensa luona asui hieman alle 17 prosenttia 20–29-vuotiaasta asuntoväestöstä, kun vielä vuonna 2005 noin viidennes tämän ikäisistä asui vanhempiensa luona.

Suosituin asumismuoto nuorten aikuisten keskuudessa on vuokra-asuminen, jonka suosion kasvu asumismuotona on osaltaan voinut siirtää ensiasunnonostajien keski-ikää.

– Tämä on selkeä trendi, joka näkyy asuntomarkkinoilla: osa nuorista aikuisista lykkää asunnon ostoa. Syynä tähän voivat olla joko taloudelliset tekijät, joihin vaikuttavat muun muassa asuntojen hintakehitys etenkin pääkaupunkiseudulla sekä vakituisen työpaikan saaminen. Lisäksi osa nuorista aikuisista ei välttämättä halua sitoutua omistusasuntoon ja suosii siksi mieluummin vuokra-asumista, Purhonen sanoo.

Neliöhinnoissa nousua

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat syyskuussa koko maassa seitsemän prosenttia (177 e/m2) viime vuoden syyskuusta.

Kymmenen suurimman kaupungin joukossa suurinta vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhintojen nousua oli tämän vuoden syyskuussa Lappeenrannassa (+23 %), Vaasassa (+22 %) sekä Turussa (+21 %) edellisvuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt