Forecan kuva valaisevista yöpilvistä.

Taivaalla näkyi ilmiö, jota vain harvat pääsevät todistamaan

Hohtavat yöpilvet taltioituivat meteorologin kameraan.

Moni Helsingissä asuva saattoi viime yönä hieraista silmiään, kun pääkaupungissa saatiin ihailla hohtavien yöpilvien värittämää taivasta.

– Satuitteko vilkaisemaan viime yönä taivaalle? Nämä ovat niitä ainutlaatuisia hetkiä, kun tuntee olevansa etuoikeutetussa asemassa asuessaan korkeilla leveysasteilla. Harvat ja valitut pääsevät tätä pilvilajia todistamaan, sääpalvelu Forecan tilillä tviitataan kuvan kanssa (alla).

Hohtavat yöpilvet ovat pilvilaji, joita voi nähdä kesäkuukausina, erityisesti heinäkuussa. Kyseessä on yli 80-90 kilometrin korkeudessa pienistä jääkiteistä syntyvistä pilvistä, jotka muuttuvat näkyviksi, kun auringon säteet yltävät horisontin takaa vielä mesopaussiin, joka on yksi ilmakehän ylimmistä kerroksista.

Ne voivat muodostaa näyttäviä lainemaisia tai pyörremäisiä kuvioita.

– Valaisevat yöpilvet ovat ikään kuin kesäinen vastine revontulille. Niitäkin voi ihailla vain rajoitetuilla leveysasteilla rajoitetun ajan vuodesta, Forecan meteorologi Markus Mäntykannas kuvaa.

Pilvilajia ei voi nähdä joka puolella Suomeakaan. Ne näkyvät auringonlaskun jälkeen vain, kun aurinko on horisontin alapuolella 6–16° kulmassa. Pohjoisella pallonpuoliskolla pilvien esiintymisalue on noin 45–85 °N.

Yöttömän yön alueilla hohtavia pilviä ei näin ollen voi nähdä, sillä hohtavien pilvien syntyminen edellyttää auringon laskemista horisontin alapuolelle.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt