X
SULJE MAINOS
Koira vilvoittelee Tervasaaressa Helsingissä. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Hellejakso huipentuu tänään, sitten sataa

Hellejakso on huipentumassa paikoin jopa 27–29 asteen lämpötiloihin.

Forecan mukaan viikonloppuna edessä on käänne säätyyppiin. Kun tällä viikolla sateet ovat olleet kuuroluonteisia, on jatkossa tulossa taas laajempiakin sadealueita. Sää myös viilenee sateissa, mutta ensi viikollakin ajoittaiset lämpimät päivät ovat mahdollisia ainakin osassa maata.

Tänä vuonna on ollut jo yhteensä 14 hellepäivää torstai mukaan lukien. Kesäkuun puolella hellettä eli vähintään 25,1 asteen lukemia on mitattu jossain päin maata joka päivä 2. kesäkuuta alkaen.

Perjantaiksikin on tulossa korkeita lämpötiloja, 25 asteen tienoilla ollaan laajalti.

– Pohjoisessa ja maan keskivaiheillakin lämpötila voi perjantaina käydä paikallisesti jopa 27–29 asteessa, sanoo Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Viikonloppuna sadealue Suomen yli

Tällä viikolla sateet ovat olleet tähän mennessä lähinnä sade- ja ukkoskuuroja, mutta viikonlopun mittaan ja ensi viikolla tulossa on laajempia sadealueita sekä näiden yhteydessä pilvisempää säätä. Sää myös viilenee sateiden mukana. Myös tuulet voimistuvat viikon lopussa.

Sateet alkavat jo perjantai-iltana maan länsipuoliskolla ja leviävät lauantaina ja sunnuntaina koko maan mitalta kohti itää.

–Ajoittaisia sateita tulee sunnuntaina etelässä asti, mutta mitä pohjoisempana ollaan, sitä yhtenäisempää sade on. Sateet kulkevat päivän mittaan kohti itää, ukkonenkin voi jyrähtää etenkin idässä. Lännessä on jo sunnuntaina päivällä poutaista ja aurinkoista, ennustaa Salminen.

Lämpötilat ovat lauantaina sateen edellä sadealueen itäpuolella 20 asteen yläpuolella, pohjoisessa ja mahdollisesti idässä voidaan vielä yltää paikoin 25 asteen tienoille. Lännen sateessa lämpötila jää 15–20 asteeseen.

Sunnuntaina kuntavaalien äänestyspäivänä lämpötilat ovat ylimmillään yli 20 asteessa, mutta sateen alla lämpötila on etelän 15 asteen tienoilta Lapin 10 asteen vaiheille.
Ensi viikolla vaihtelevaa säätä

Tämän hetken ennusteen mukaan sateet ja ajoittain lämpenevä sää vaihtelisivat ensi viikolla.

– Keski-Eurooppaan kehittyy ensi viikon aluksi korkeapaine, joka pitää itäisen Euroopan sateita etäämmällä Suomesta, mutta päästää lännestä sateita meille asti. Ensi viikolle on tämän hetken ennusteen mukaan tulossa vaihtelevaa säätä. Jo maanantaiksi ja tiistaiksi on mahdollisesti saapumassa seuraavia sateita, Salminen sanoo.

Ajoittain Suomeen pääsee näillä näkymin kuitenkin virtaamaan myös lämmintä ilmaa aaltoina, etenkin maan eteläosaan. Lämpötilat saattavat jälleen ensi viikolla käydä osassa maata hellelukemissa asti.

– Pohjoisessa on odotettavissa ensi viikolla enemmän päivälämpötiloja, jotka jäävät 15 ja jopa paikoin 10 asteen vaiheille. Viikon aikana vaihtelevassa säässä ei kuitenkaan ole vielä pois suljettua, etteikö yli 20 asteen lämpötiloja leviäisi pohjoiseenkin asti jossain vaiheessa viikkoa. Lappia hipoo kuitenkin ensi viikolla kylmempi ilma pohjoisesta. Jos kylmä ilma pääsee Lapin ylle ja pilvisyyteen syntyy aukkoja, yöpakkanenkin on mahdollista, Foreca ennustaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt