Asiakkaita ruokaostoksilla Itäkeskuksen Prismassa Helsingissä 2014. LEHTIKUVA / KRISTIINA LEHTO

Heikko sato nosti vain vähän ruokien hintoja kaupassa

Tuottajahintojen osuus on pieni vilja- ja lihatuotteiden kuluttajahinnoissa.

Viime vuoden huono viljasato ei Tilastokeskuksen eläköityneen hinta-asiantuntijan Ilkka Lehtisen mukaan juuri nostanut ruuan kuluttajahintoja.

Viime kesän viljasato oli Suomessa pienin vuosikymmeniin. Koko Euroopan ja Suomen pieni sato nosti viljan tuottajahintoja lähes 50 prosenttia.

– Vilja- ja lihatuotteiden kuluttajahinnoissa viljojen tuottajahintojen osuus on pieni, tärkeämpi rooli on teollisuuden ja kaupan palkoilla ja kuljetuksilla., Lehtinen kirjoittaa Tilastokeskuksen blogissa.

Viljojen tuottajahintojen nousu vaikuttaa hänen mukaansa ensimmäiseksi jauhojen hintaan. Jauhojen hinnassa on vähemmän palkkoja ja kuljetuksia kuin jalostetuimmissa viljatuotteissa.

Seuraavaksi nousun pitäisi näkyä pastojen hinnoissa. Pastoissa kuitenkin tuontikilpailu estää hintojen suuremmat nousut.

Lopuksi vaikutus näkyy leivän ja leivonnaisten hinnoissa. Lehtinen kuitenkin muistuttaa, että viljan hinnan osuus on leivissä vain 3-5 prosenttia kuluttaja­hinnasta. Suurempi osuus on palkoilla, energialla ja kuljetuksilla.

Sianlihan tuottajahinta oli tämän vuoden maaliskuussa 5,5 prosenttia korkeampi viime vuoden heinäkuussa. Tämä voidaan Lehtisen mukaan laittaa lähes kokonaan rehuviljan hintojen nousun piikkiin.

Siipikarjan kuluttajahintojen noin viiden prosentin nousuhuippu oli kesäkuussa.

– Jos ei oteta huomioon broilerinlihan kysynnän ja tarjonnan muutoksia, voidaan olettaa rehuviljan osuudeksi broilerin kuluttaja­hintojen noususta olevan pari prosenttiyksikköä., Lehtinen toteaa.

Naudanlihan tuotannossa viljan osuus tuotanto­panoksista sen sijaan on pieni. Viljan hinnan nousulla ei myöskään ole juuri vaikutusta maitotuotteiden hintoihin. Kananmunissakin viljan hintojen nousun osuus on vähäinen, sillä munien hinnat määräytyvät paljolti tarjonnan ja kysynnän mukaan.

Vehnän tuottajahintojen piikki oli tammikuussa, jolloin hinnat olivat nousseet viime vuoden heinäkuusta yli 50 prosenttia. Muiden viljojen hintahuippu oli viime vuoden lokakuussa. Kauran tuottajahinta oli noussut 55 prosenttia, rehuohran 35 ja rukiin 21 prosenttia.

Viljojen tuottajahinnat lähtivät selvään laskuun keväällä. Ensi syksyn tuottaja­hintojen taso määräytyy Suomen ja koko Euroopan lopullisen sadon määrän ja laadun mukaan. Juuri tällä hetkellä satonäkymät Suomessa ja Keski-Euroopassa ovat Lehtisen mukaan hyvät.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt