Heikki Vestman. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Heikki Vestman: Palautuspäätökset on pantava täytäntöön

Lainvoimaisten päätösten täytäntöönpanon keskeyttäminen ihmetyttää kansanedustajaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman ihmettelee Helsingin poliisin päätöstä keskeyttää turvapaikanhakijoiden palautukset Irakiin. Poliisi ilmoitti lauantaina Twitterissä, että se jatkaa toistaiseksi ainoastaan rikosperustaisia palautuksia.

Vestman ihmettelee, miksi Suomen viranomainen ilmoittaa keskeyttävänsä lainvoimaisten päätösten toimeenpanon.

– Oikeusvaltio ei toimi niin, että lainvoimaisten palautuspäätösten täytäntöönpano vain keskeytetään. Miksi poliisi on linjannut näin, hän ihmettelee yhteisöpalvelu Facebookissa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ilmoitti Twitterissä lauantaina pyytäneensä johtavia virkamiehiä arvioimaan, miten voidaan varmistaa, ettei Suomi saa enää Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta tuomioita ihmisoikeussopimusten rikkomisesta. Tapaus liittyy Ylen mukaan tapaukseen, jossa palautettu irakilainen turvapaikanhakija sai surmansa kotimaahansa palattuaan.

Ohisalon mukaan poliisi on palautusten osalta toimivaltainen viranomainen, joka on päätynyt siihen, että palautukset keskeytetään siihen saakka, että Maahanmuuttovirasto selvittää lisää asioita.

Vestmanin mukaan palautuspäätökset on pantava täytäntöön.

– Turvapaikkajärjestelmän uskottavuus murenee, kun sisäministeri Ohisalo näyttää kyseenalaistavan kielteisten turvapaikkapäätösten oikeellisuuden. Eihän vankilatuomioidenkaan täytäntöönpanoa lopeteta siksi, että joku on tuomittu vankilaan virheellisin perustein, hän sanoo.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt