Verotus ei kansanedustajan mukaan kannusta ahkeruuteen. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Heikki Vestman: On vääryys, että satasesta jää käteen 44 euroa

Kokoomusedustajan mukaan verotus iskee ankarasti jo keskituloisiin.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman vaatii työn verotuksen keventämistä.

– Suomen erityinen ongelma on korkea rajavero eli veron määrä, joka pitää maksaa lisätienestistä. Ankara progressio ei ole vain hyvätuloisten ongelma, vaan riivaa jo keskituloisia. Jos mediaanipalkan 3 000 e/kk tienaava suomalainen saa 100 euron edestä lisää palkkaa, tästä 47 euroa menee veroihin ja noin 9 euroa sosiaalivakuutusmaksuihin eli käteen jää vain noin 44 euroa, Vestman kirjoittaa Sipoon Sanomissa.

Hänen mukaansa verotus on kohtuutonta.

– Miten himoverojen puolustajat perustelevat, että hoitajan, sähköasentajan, opettajan tai toimihenkilön lisätienestistä jää käteen alle puolet? Entä sen, että Suomessa keskituloiselle palkansaajalle jää ensi vuonna reippaasti yli 2 000 euroa vähemmän käteen kuin Ruotsissa.

Ankara verotus ei Vestmanin mukaan kannusta työntekoon.

– Ihmiset osaavat kyllä laskea kannattaako työ: STTK:n selvityksessä kolmasosa vastaajista kertoi jättäneensä tarjotun lisätyön tekemättä verotuksen vuoksi. Akavan kyselyssä yli 40 prosenttia vastasi, ettei ole kiinnostunut vastuullisemmista työtehtävistä, koska ansioiden noususta liian iso osa menee veroihin.

Vestmanin mukaan taloudellinen hyvinvointi syntyy ainoastaan työllä ja yrittämisellä, joiden pitää kannattaa. Tämä on hänen mukaansa ymmärretty Ruotsissa.

– Ruotsissa demarihallitus keventää työn verotusta 3 miljardilla eurolla talouskriisin vuoksi sekä korottaa kotitalousvähennystä 7 000 euroon. Länsinaapuri elvyttää siten, että se antaa ihmisten päättää enemmän itse omista rahoistaan, hän kirjoittaa.

– Suomen vasemmistohallitus ”elvyttää” vain julkisia menoja lisäämällä. Veroja ei kevennetä, kotitalousvähennystä jopa leikataan. Miksi Suomessa yhteiskunta tietää ihmistä paremmin, miten tämän oman työn hedelmät tulee käyttää? Varsinkin palveluala hyötyisi nyt kotimaisesta ostovoimasta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt