Heikki Vestman. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Hallitus lähti pienydinvoiman puolelle”

Kokoomusedustajan mukaan uusi teknologia voisi vähentää päästöjä merkittävästi jo pian.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman iloitsee, että hallitus lähtee tekemään ydinenergialain kokonaisuudistusta, johon sisältyy nyt myös pienydinvoiman edistäminen.

Vestman vaati viimeksi torstain kyselytunnilla elinkeinoministeri Katri Kulmunia (kesk.) uudistamaan lainsäädännön ja mahdollistamaan pienreaktoreiden luvituksen. Vestmanin mukaan Suomen ydinenergialainsäädäntö ja -määräykset muodostavat tällä hetkellä merkittävän hidasteen kehitteillä ja valmisteilla olevan SMR-teknologian (Small Modular Reactor) hyödyntämiselle.

Näin on siitä huolimatta, että pienreaktoreiden tekninen perusta on jo ennestään tunnettu.

Vestmanin mukaan pienillä ydinvoimaloilla on todennäköisesti mahdollista leikata merkittävästi energiantuotannon ja teollisuuden päästöjä myös Suomessa jo 2020- ja 2030-luvuilla. Hän esitteli aiemmin syksyllä yhdessä edustaja Atte Harjanteen (vihr.) kanssa toimenpidealoitteen pienten ydinreaktorien hyödyntämisestä Suomessa.

Aloitteen tavoitteena on mahdollistaa SMR-teknologian kehittäminen, kaupallistaminen ja käyttöönotto Suomessa yhtenä työkaluna päästöjen vähentämiseksi kustannustehokkaasti.

– Pienydinvoiman avulla voidaan tulevaisuudessa leikata muun muassa kaukolämmön tuotannon päästöjä. Suomen ydinenergialainsäädäntö on kuitenkin merkittävä hidaste pienydinvoiman hyödyntämiseksi Suomessa. Erinomaista, että hallitus ryhtyi heti toimiin aloitteemme johdosta. Ydinvoimahan on kaikkiaan järkevää ilmastopolitiikkaa, Vestman toteaa.

Hallitusohjelma vaikenee pienydinvoimasta

Työ- ja elinkeinoministeriö ilmoitti perjantaina asettavansa työryhmän selvittämään ydinenergialain kokonaisuudistusta. Työryhmä muun muassa kartoittaa ydinenergialaitosten suunnittelun, rakentamisen ja lupajärjestelmien kehittämistarpeita mukaan lukien SMR-laitokset.

Ydinenergialainsäädännön edellinen kokonaisuudistus tuli voimaan vuonna 1988. Työryhmän toimikausi jatkuu ensi vuoden kesäkuuhun asti. Hallitusohjelma ei sisällä kirjausta pienydinvoimasta tai muutoinkaan sisällöllisistä muutoksista ydinenergialainsäädäntöön.

– Kiitos ministeri Kulmunille, että hän tarttui aloitteeseemme, vaikka hallitusohjelma pienydinvoimasta vaikeneekin. Pienreaktoreissa hyödynnetään yksinkertaisia teknisiä ratkaisuja ja sarjatuotantoa. Pienydinvoiman etuina ovat kustannustehokkuus, turvallisuus ja monipuolisemmat käyttökohteet, Vestman summaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt