Professori Heikki Hiilamo. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Heikki Hiilamo Ylellä: Veroprofessorit eivät ole puolueettomia

Professorin mukaan vero-oikeuden asiantuntijat ovat raskaasti lobattuja.

Sosiaalipolitiikan professorin, vihreiden entisen eduskuntavaaliehdokas Heikki Hiilamon mukaan ”pääomapiirit” valvovat tehokkaasti etujaan verotukseen liittyvän lainsäädännön laatimisessa.

– Lähes kaikki veroasiantuntijat ovat joko sidoksissa pääoman omistajiin tai vaitonaisia virka-asemansa vuoksi, Heikki Hiilamo kirjoittaa Ylen kolumnissaan.

– Vero-oikeuden professoritkin ovat usein vain näennäisesti puolueettomia, sillä lähes kaikki heistä kirjoittavat maksua vastaan asiantuntijalausuntoja yrityksille ja niitä avustaville asianajotoimistoille. Käytäntö hämärtää rajaa akateemisen tutkimuksen ja lobbauksen välillä.

Hiilamon mukaan verolait ovat erityisen otollisia lobattaviksi niiden monimutkaisuuden vuoksi. Pienelläkin yksityiskohdalla voi olla suuri merkitys lain käytännön vaikutusten suhteen.

– Juuri verotuskysymyksissä pääoman ja kansan edut helposti törmäävät. Tästä kertoo myös se, että monet viime vuosien veroratkaisut, erityisesti osinkoverotusta koskevat päätökset, ovat syrjäyttäneet taloustutkijoiden suositukset.

Hiilamo huomauttaa, että omistamisen verotus on Suomessa poikkeuksellisen alhaista muuhun Eurooppaan verrattuna.

– Eri sijoitusmuotojen epätasapuolinen verotus antaa varakkaimmille mahdollisuuden verojen välttelyyn, mikä haittaa myös investointeja, Hiilamo sanoo.

Hiilamo arvostelee hallituksen säätämää metsälahjavähennystä, joka koskee puun myyntituloja. Lain tarkoituksena on edistää metsätilojen sukupolvenvaihdoksia ja edistää yrittäjämäistä metsätaloutta.

Metsälahjavähennyksiä saavat käytännössä vain suuria metsätiloja lahjaksi saavat. Suurimmillaan vähennys on 60 000 euron suuruinen. Vuodessa noin 1400 saajaa hyötyy uudistuksesta

– On ilmeistä, että metsälahjavähennyksessä näkyy metsänomistajien äänenkannattajana tunnetun keskustan kädenjälki. Vastineeksi kokoomus ja perussuomalaiset saivat hallitusohjelmassa omia tavoitteitaan läpi, Hiilamo pohtii.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt