Yhdysvalloissa koronatestiä suositellaan myös oireettomille henkilöille, jotka ovat olleet varmistetun koronapotilaan läheisyydessä. LEHTIKUVA/AFP

He voivat olla koronaa liikkeellepaneva voima, uutta tietoa oireettomista

Tutkijoiden mukaan oireettomat covid-potilaat jäävät todennäköisimmin terveydenhuollolta huomaamatta.

Kaksi tiistaina julkaistua tutkimusta valottavat perustaa niille sanotulle koronaviruksen hiljaiselle leviämiselle eli oireettomien henkilöiden mahdolliselle tartuttavuudelle.

Thoraxin julkaiseman eteläkorealaistutkimuksen mukaan oireettomat henkilöt voivat kantaa nenässään ja kurkussaan yhtä paljon virusta kuin henkilöt, joilla on taudin oireita.

Plos Medicinen julkaiseman yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan isolle osalle infektion saaneista yleensä kehittyy oireita, mutta he voivat saada positiivisen testituloksen ennen kuin oireet alkavat.

Kumpikin tutkimus peräänkuuluttaa ennaltaehkäiseviä toimia viruksen taltuttamiseksi.

− Vaikka on näennäisesti terve, on maskin käyttö tärkeää, jotta oireettomat eivät levittäisi tartuntoja, sanoo infektiotautien asiantuntija William Schaffner Nashvillen Vanderbiltin yliopiston lääketieteen yksiköstä.

Etelä-Korean Soulissa sijaitsevan Asan Medical Centerin tutkimuksessa verrattiin virusesiintymien määrää kehossa 183 koronaviruspotilaalla.

Heistä 144:llä oli koronaviruksen oireita, kuten kipeä kurkku, vilunväristyksiä, vuotava nenä tai ruokahalun puutetta. Potilaista 39:llä ei koskaan ilmaantunut minkäänlaisia oireita. Heidät testattiin, koska he olivat olleet läheisessä kontaktissa virustartunnan saaneiden henkilöiden kanssa.

Molempien ryhmien henkilöillä oli yhtä paljon virusta nenissään ja kurkuissaan, joten teoriassa kaikki heistä voivat levittää tautia eteenpäin. Epäselvää on tutkijoiden mukaan kuitenkin edelleen, ovatko kaikki heistä yhtä tartuttavia.

− Ottaen huomioon, että oireettomat covid-potilaat jäävät todennäköisimmin terveydenhuollolta huomaamatta ja jatkavat elämäänsä normaalisti yhteisöissä, nämä yksilöt voivat olla pääasiallinen virusta liikkeelle paneva voima yhteisöjen tartunnoissa ja pandemiassa, tutkijat kirjoittavat NBC Newsin mukaan.

Suurin osa tutkimusten osallistujista oli 20−30-vuotiaita, joten tulokset eivät välttämättä päde kaikkiin ikäryhmiin. Aiempien tutkimusten mukaan alle viisivuotiaat lapset voivat kantaa nenissään yhtä paljon koronavirusta kuin vanhemmat lapset ja aikuiset.

Yhdysvaltain tautienehkäisykeskus CDC muutti viime viikolla testausohjeistustaan. Suosituksessa todetaan, että jos tietää olleensa virustartunnan saaneen henkilön lähellä vähintään 15 minuuttia, vaikka ei ole itse saanut oireita, on syytä hakeutua testiin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt