X
SULJE MAINOS
Rokotteen suoja on vahvempi taudin sairastaneilla. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

He saavat koronan superimmuniteetin – suoja kestää pitkään

Tartunnan ja rokotteen yhdistelmä näyttää luovan niin sanotun hybridi-immuniteetin.

Koronaviruksen jo sairastaneille näyttää kasvavan tutkimustiedon valossa muodostuvan rokotteen saamisen jälkeen varsin vankka immuniteetti virusta vastaan.

Sairastetun taudin ja rokotteen yhteisvaikutusta on luonnehdittu ”superimmuniteetiksi” tai niin kutsutuksi hybridi-immuniteetiksi.

Asiasta tässä kertovan USA Todayn mukaan hybridi-immuniteetti voi todennäköisesti antaa pelkkää rokotetta tai pelkkää sairastettua tautia vahvemman suojan myös tulevilta koronavirusvarianteilta. Verkkouutiset on kertonut vastaavista löydöksistä aiemmin tässä jutussa.

Gladstone Instituten virologi Warner Greene kertoo USA Todaylle, että yhteissuoja vaikuttaa kestävän pitkään. Hän viittaa tuoreeseen tiedelehti Sciencessä julkaistuun tutkimukseen. Greenen mukaan hybridi-immuniteetti saattaa myös kestää huomattavasti pidempään kuin pelkän rokotteen antama suoja. Tätä ei kuitenkaan ole vielä todistettu tutkimuksissa. Virologin mukaan tartuntaa ei silti kannata lähteä hankkimaan paremman suojan toivossa.

Sairastetun taudin antamaa immuniteettia on toisinaan vähätelty etenkin amerikkalaisessa julkisessa keskustelussa.

Tartuntatautiasiantuntija, tohtori Monica Gandhin mukaan tämä nakertaa luottamusta. Taudin sairastaneen kannattaa kuitenkin myös ottaa rokote.

– Rokotuksen hankkiminen kolme kuukautta – tai vielä parempaa kuusi kuukautta – tartunnan jälkeen antaa parhaan mahdollisen suojan, Gandhi toteaa.

Hän ei pidä toista annosta vielä tarpeellisena taudin sairastaneilla.

Sairastetun taudin synnyttämään immuniteettiin liittyy myös yhä avoimia kysymyksiä. Nuorilla ja terveillä ihmisillä sarauden synnyttämä immuniteetti voi tutkimusten mukaan suojata uudelta tartunnalta 80-90-prosenttisesti. Suoja on kuitenkin todennäköisesti heikompi vanhoilla ihmisillä ja heillä, joilla on immuniteettia heikentäviä sairauksia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt