Virolainen sotilas harjoittelee metsässä. LEHTIKUVA / HANDOUT / U.S. ARMY NATIONAL GUARD PHOTO

”He pääsevät Tallinnaan kahdessa päivässä. Mutta sitten…”

Virossa pyritään varmistamaan kyky taistella epätavanomaisten taktiikoiden hybridikonflikteissa.

Kansainvälinen media monesti unohtaa erään tärkeän seikan uutisoidessaan siitä, kuinka haavoittuvaisia Baltian Nato-maat ovat Venäjän mahdolliselle hyökkäykselle. Näin toteaa Viron erikoisjoukkojen komentaja eversti Riho Ühtegi uutissivusto Politicolle.

Ühtegi korostaa, että maiden kansalaiset ja sotilaat olisivat valmiita taistelemaan ja turvautuisivat epäsymmetrisiin keinoihin ylivoimasta vihollista vastaan.

– Tästä käydään aika ajoin keskustelua. Venäläiset voivat päästä Tallinnaan kahdessa päivässä… ehkä. Mutta he eivät pysty valtaamaan koko Viroa kahden päivän aikana.

– He voivat päästä Tallinnaan, mutta me katkaisisimme heidän viesti- ja huoltoyhteytensä. He kuolisivat Tallinnassa, ja he tietävät sen. Heitä tulitettaisiin jokaisen kulman takaa.

New Media Frontier -ajatuspajan analyytikko Molly K. McKew korostaa Politicon kirjoituksessa, että moni virolainen pitää konfliktin puhkeamista Venäjän kanssa todennäköisenä, jopa väistämättömänä.

McKewn mukaan Viron puolustusmallin ajattelutapa on kaksijakoinen.

– Jos haluaa selviytyä, pitää yhdistyä. Baltian maat esiintyivät yhtenä alueena saadakseen Nato- ja EU-jäsenyyden. Naton on puolustettava hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenmaata, McKew toteaa.

– Mitta pienen maan pitää myös varautua kriisiin ja taistelemaan yksin venäläisiä vastaan.

McKew muistuttaa, että vaikka Viro on pieni maa, asevoimissa ja reservissä on yhteensä 60 000 henkilöä.

– Tätä ei pidä väheksyä. Virolaisilla on edelleen vahvoja muistoja neuvostomiehityksestä.

Eversti Ühtegi pyrkii varmistamaan, että Viro kykenee taistelemaan tulevaisuudessa hybridikonflikteissa, joissa käytetään epätavanomaisia taktiikoita.

– Moderni sodankäynti on luonteeltaan epäsymmetristä (sodankäynti kahden voimasuhteiltaan epäsuhtaisen vihollisen välillä), Ühtegi sanoo.

– Vihollisjoukkoja on vaikea löytää maastosta. Vihollista on vaikea tunnistaa ja tuhota. Meidän on varauduttava tätä varten.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt