Verkkouutiset

He ovat Hongkongin levottomuuksien syy – ”eliitin valta riisuttava”

Ekonomistin mukaan Hongkongin suurliikemiehet ovat toimillaan edesauttaneet levottomuuksien kiihtymistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinan pitäisi riisua Hongkongin keinotteluun syyllistyviltä suurliikemiehiltä valta ja korjata siten kaupungin kiinteistömarkkinat. Tällä tavalla Hongkongin levottomuuksia voitaisiin rauhoittaa, arvioi arvostettu, itsenäinen ekonomisti Andy Xie.

Mielenosoitukset alkoivat Hongkongissa kesäkuun alussa. Protestit alkoivat kiistellystä lakialoitteesta, joka olisi sallinut rikoksesta syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Tällä viikolla mielenosoitus Hongkongin kansainvälisellä lentokentällä kärjistyi väkivaltaiseen yhteenottoon poliisin kanssa.

Xien mukaan levottomuuksien yhtenä suurena syynä on asuntojen erittäin korkeat hinnat.

– Hongkong on ollut jo pitkään painekattila, Xie sanoo CNBC:lle.

Kiinteistöjen hinnat Hongkongissa ovat nousseet yli 300 prosenttia vuodesta 2003.

– Mutta palkkakehitys ei suurelta osin ole parantunut lainkaan. Siksi nuorten on vaikea ylläpitää toivoa. He tietävät, että heillä ei ole varaa hankkia asuntoa eivätkä voi siksi perustaa perhettä. Epätoivo ja suuri tyytymättömyys ovat levottomuuksien takana, Xie sanoo.

Hongkongin kiinteistömarkkinoiden suurliikemiehet julkaisivat sunnuntaina sanomalehdissä vetoomuksen, jossa vaadittiin laittomien mielenosoitusten lopettamista ja vakaiden olojen paluuta.

Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin mukaan varallisuuserot Hongkongissa ovat poikkeuksellisen suuret.

Hongkongin kerrotaan olevan maailman kallein paikka asua. Xien mukaan paikalliset liikemiehet hallitsevat kiinteistömarkkinoita.

– Hongkongin hallitus ei oikeasti hallitse kiinteistömarkkinoita, vaikka monet luulevat, että heidän pitää kuunnella Pekingin ohjeita. Tosiasiassa suurliikemiehillä on vaikutusvaltaa hallitukseen, Xie toteaa.

– Vaikka Hongkongin viranomaiset ovat muuttaneet asuntopolitiikkaa monesti, he kuitenkin suosivat liikemiehiä antaen heille tontteja.

Xien mukaan yksityiset rakentajat kuitenkin pitävät tontteja hallussaan eivätkä rakenna juuri ollenkaan.

– He yrittävät hyväksikäyttää markkinoita ja korottaa hintoja niin paljon kuin mahdollista.

Xien mielestä Kiinan johdon pitää ottaa etäisyyttä Hongkongin suurliikemiehiin, jotka hallitsevat kiinteistömarkkinoita.

– Aina kun Hongkongissa kuohuu, Peking turvautuu liikemiehiin ja neuvottelee heidän kanssaan.

Xie korostaa, että juuri liikemiehet ovat ongelma ja että heidät pitäisi sivuuttaa tällaisissa tilanteissa.

– Heidän pitää olla tavallisia liikemiehiä ilman poliittista valtaa.

Hongkong on Kiinan erityishallintoalue. Se oli pitkään Britannian hallinnassa. Hongkong siirtyi 1997 Kiinan hallintaan yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatetta soveltaen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)