Verkkouutiset

”He heittivät vauvani liekkeihin” – Rajauma, 20, koki Myanmarin Rohingya-vainot

Myanmarin joukot ovat surmanneet tuhansia siviileitä Rakhinen osavaltiossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sotilaat saavuttivat Rajauman joella. Nuori Rohingya-musliminainen oli ehtinyt kahlata veteen rintaa myöten, kun pakenemisesta tuli turhaa. Hän kannatteli poikavauvaansa sylissään. Rannassa paloi kotikylä.

– Sinä, sotilas sanoi ja osoitti naista sormella.

Myanmarista paennut 20-vuotias Rajauma kertoo New York Timesille pakolaisleirillä Bangladeshissa seuraavista väkivaltaisista hetkistä.

Sotilaat repivät Rajauman vauvan hänen sylistään. Löivät naista kiväärinperällä kasvoihin ja raahasivat hänet läheiseen talon joukkoraiskattavaksi. Vauva heitettiin matkalla liekkeihin.

Illalla Rajauma löysi itsensä hortoilemasta alasti ja verissäpäin läheiseltä pellolta. Nuori nainen oli menettänyt hetkessä pienen poikansa, äitinsä, kaksi sisartaan ja pikkuveljensä. Kaikki tapettiin hänen silmiensä edessä.

Muut kylän verilöylystä selvinneet ja alueen tapahtumia tutkivat ihmisoikeusjärjestöjen edustajat vahvistavat Rajauman kertomuksen. Se on yksi monista.

Selviytyjät kertovat sotilaiden puukottaneen vauvoja hengiltä, mestanneen poikia ja joukkoraiskanneen tyttöjä. Ihmisiä teloitetiin joukoittain ja kokonaisia taloja räjäyteltiin kranaateilla.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Myanmarin armeija tapooi Rakhinen osavaltiossa yli 1[nbsp]000 siviiliä. Todellinen luku voi olla viisinkertainen. Sitä ei kuitenkaan voida vahvistaa, koska Myanmarin hallitus ei päästä YK:ta tai muitakaan kansainvälisiä tahoja alueelle.

Myanmarin armeijan mukaan kyse oli sotilasoperaatioista, jossa vastattiin Rohingya-kapinalllisten tekemään hyökkäykseen. Satelliittikuvien perusteella Rakhinessa on kuitenkin poltettu liki 300 kylää. Osa niistä aivan maan tasalle.

YK on luonnehtinut Rohingya-muslimien vainoa etniseksi puhdistukseksi.

Rohingya-väestön ja Rakhinen buddhalaisten välisten jännitteiden juuret ovat toisen maailmansodan ajoissa. Rohingya-muslimeista kirjan kirjoittaneen tutkija Azeem Ibrahimin mukaan Rohingyat sotivat brittien puolella ja monet buddhalaiset taas japanilaisten puolella. Molemmat osapuolet murhasivat siviileitä.

Sodan jälkeen Rohingyat toivoivat itsenäisyyttä tai mahdollisuutta liittyä muslimienemmistöiseen itäiseen Pakistaniin eli nykyiseen Bangladeshiin. Britit halusivat kuitenkin myötäillä buddhalaisväestöä ja Rohingya-alueista tuli osa uutta itsenäistä Myanmaria, joka tunnettiin tuolloin Burmana. Tätä seurasi vuosikymmenten sorto ja syrjintä.

Vainot ovat ruokkineet kapinaliikettä. Rohingya-sissit iskivät elokuun lopulla Myanmarin joukkojen kimppuun Rakhinessa. Sitä seurasi ”puhdistusoperaatio”, jonka sai tuta myös Rajauma.

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)