Lääkkeiden saatavuudessa on viime aikoina ollut ongelmia. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

HBL: Potilaiden lähettämistä ulkomaille harkittu lääkepulan takia

Lääkärin mukaan lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat jo päivittäinen ongelma.

Suomea vaivaavan lääkkeiden saatavuusongelmien vuoksi lääkärit ovat joutuneet harkitsemaan potilaiden lähettämistä ulkomaille läkkeenhakuun, selviää Hufvudstadsbladetin uutisesta.

Viimeksi kesäkuussa uutisoitiin, että sydänoireisiin käytettävä nitrovalmiste Dinit oli loppumassa Suomen apteekeista. Lääkevirasto Fimean ylläpitämän saatavuushäiriötiedotteiden perusteella häiriöitä on myös lukuisten muiden lääkevalmisteiden kaupankäynnissä.

HBL:n haastattelema lääkäri Milena Johans sanoo, että lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat päivittäinen ongelma. Aluksi ongelmat koskivat yksittäisiä valmisteita, mutta nyt loppu saattavat olla kokonaiset lääkeainekategoriat.

– Varsin usein kyse on erityyppisistä vaihdevuosioireiden hoitoon käytettävistä hormonivalmisteista, jotka eivät varsinaisesti ole erikoisalaani. Toisinaan tapahtuu niin, että vastaavaa tuotetta ei ole laisinkaan saatavilla, vaan ollaan pakotettuja toisenlaisten ratkaisujen löytämiseen, jotta potilaalle ei kävisi huonosti, Johans sanoo.

Johansin mukaan hyvin toimivan lääkkeen vaihdosta aiheutuvat haittavaikutukset saattavat olla potilaalle hankalia.

– Esimerkiksi ehkäisyvalmisteen vaihtaminen toiseen saattaa vaikuttaa vuototiheyteen. Minulle se aiheuttaa lisää työtä, mutta potilaalle lääkkeen vaihdolla voi olla varsin hankalia seurauksia, Johans sanoo.

Pahimmillaan Johans on joutunut ottamaan potilaita vuodeosastolle hoitoon, jotta nämä saavat tarvittavat lääkkeet. Myös ulkomaille lääkkeenhakuun lähtemistä harkittiin tapauksen yhteydessä.

– Apteekki ilmoitti, että yhtään tietyn tyyppistä kortisonia ei ollut saatavilla. Olimme pakotettuja muun ratkaisun löytämiseen ja Viroon matkustaminen oli aidosti yksi vaihtoehto, Johans kertoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt