Hornet-hävittäjä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Hävittäjähankintoja ei saa lykätä”

Petteri Orpon ja Ilkka Kanervan mukaan Suomen turvallisuudesta ei saa tinkiä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon ja eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanervan (kok.) mukaan Suomen hävittäjähankintoja ei saa lykätä.

Orpo ja Kanerva vastaavat Turun Sanomissa julkaistussa kirjoituksessa Vasemmistoliiton ja Sdp:n eduskuntaryhmien puheenjohtajille, jotka ovat julkisuudessa esittäneet hankintojen lykkäystä tai supistamista.

– Avoin ja kriittinen keskustelu on aina tervetullutta, mutta tätä keskustelua on käyty kaikkien puolueitten hyväksymissä turvallisuuspoliittisissa selonteoissa ja niihin on sitouduttu hallitusohjelmassa jo viiden vuoden ajan. Suomessa on avoimen keskustelun jälkeen ollut yksimielisyys hankkeen tarpeellisuudesta. Nämä ryhmäjohtajien kommentit eivät edusta heidän yhteistä hallitustaan, eivätkä eduskunnan selvää tahtoa, Orpo ja Kanerva kirjoittavat.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen hallitusohjelmassa todetaan, että ”poistuvat strategiset suorituskyvyt korvataan täysimääräisesti. Hankintasopimus solmitaan vuonna 2021.”

– Olimme kokoomuksessa erittäin tyytyväisiä sekä kirjaukseen että eduskunnassa vallinneeseen suureen yksimielisyyteen siitä, että uskottavasta maanpuolustuksesta on huolehdittava kaikissa suhdannetilanteissa. Nyt olemme kuitenkin huolissamme. Kyse on pohjimmiltaan suomalaisten turvallisuudesta. Siitä emme kokoomuksessa tingi, Orpo ja Kanerva kirjoittavat.

Heidän mukaansa hankinnan lykkääminen maksaisi kohtuuttoman paljon suhteessa sillä saavutettavaan hyötyyn.

– Suomessa on arvioitu, että pelkästään muutaman vuoden jatko Hornetien käyttöikään maksaisi vähintään 1,2 miljardia euroa. Lisäksi nykyisten koneiden suorituskyky suhteessa lähialueemme kehittyviin asejärjestelmiin laskee nopeasti.

Orpo ja Kanerva muistuttavat, että suorituskykyiset monitoimihävittäjätmahdollistavat ilmapuolustuksen koko Suomen alueella.

– Modernit ilmavoimat ovat korvaamaton osa vahvaa, itsenäistä puolustusjärjestelmää, joka luo uskottavaa pelotetta. Niillä varmistetaan Suomen alueen koskemattomuus niin rauhan aikana kuin sodan syttyessä, he toteavat.

– Hankinta vahvistaa Suomen asemaa kriisien ennaltaehkäisyn lisäksi myös kyvykkäänä ja uskottavana puolustuspoliittisena toimijana kansainvälisissä yhteyksissä. Näitä kokoomus ei halua vaarantaa. Toivottavasti ei hallituskaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt