”Hävisimme tämän sodan” – Venäjälle povataan katkeraa Ukraina-poistumista

Venäjän uskotaan haluavan saada Ukrainan-sotansa loppunäytökseen.

Moscow Timesin mukaan presidentti Vladimir Putinin edustajan Vladislav Surkovin ja USA:n apulaisulkoministeri Victoria Nulandin toissa viikon tapaamisella voi olla suurempi merkitys kuin on tiedetty. Kulissien takana operoivalla Surkovilla on päätösvaltaa Venäjän Ukraina-politiikassa eikä häntä ole aiemmin nähty neuvotteluissa.

Moscow Timesin mielestä Venäjä pyrkii nyt todella saamaan ratkaisun Ukrainan konfliktiin, jotta Venäjään kohdistuneita pakotteita voitaisiin helpottaa.

Venäjä-asiantuntijan professori Mark Galeottin mielestä tieto tapaamisen epäonnistumisesta olisi jo vuotanut, mutta sellaista ei ole kuultu. Galeottin mielestä ”maalaisjärki kertoo, että Venäjän pitäisi etsiä jonkinlaista poistumisstrategiaa”.

Donbass-projekti eli Luhanskin ja Donetskin kansantasavallat ovat epäonnistuneet. Kiovan hallitus on vallassa eikä Venäjän osallisuus konfliktiin ole johtanut merkittävämpiin kapinallisten saavutuksiin.

Vaikka Kreml vaikuttaakin asettuvan halukkaaksi sovintoon, ovat yhtenä esteenä venäläiset, jotka ovat viimeiset kaksi vuotta saaneet kuulla mediasta Kiovan fasisteista. Moscow Times arvelee, että tulossa olevan ”tehtävä suoritettu” -julistuksen jälkeen Ukraina pidetään Venäjällä poissa otsikoista.

Itä-Ukrainan kapinallisaktivisti Vladimir Garnatshuk kirjoitti äskettäin Facebookissa, että Donbass-projektin aika on ohi.

– Kukaan ei enää ole kiinnostunut miksi ihmiset taistelivat ja minkä puolesta he kuolivat. Me hävisimme tämän sodan. Ja tämän häviön katkera maku tulee esiin lähitulevaisuudessa.

Kommentit