Havis Amandan patsas kauppatorilla. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Havis Amandasta ”ei aikuisten kiipeilytelinettä”

Suomen jalkapalloa juhlittiin viikonloppuna Helsingissä pronssipatsaan päällä.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan Havis Amandan paikka Helsingin Kauppatorin laidalla on turvattava.

Twitterissä Jan Vapaavuori ottaa kantaa Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen Fatim Diarran (vihr.) aloitteeseen, jonka mukaan patsas tulisi siirtää torin laidalta turvallisempaan paikkaan ja korvata kopiolla.

Hyvät juhlat ovat suotavia ja toivottavia, mutta Mantan päälle kiipeily on vaarallista paitsi kiipeilijöille, myös Mantalle. Asia ei ratkea rakentamalla kopiosta aikuisten kiipeilytelinettä Kauppatorille, Jan Vapaavuori tviittaa.

– Siirron sijaan Mantan elämä tulee turvata paikallaan @HAMHelsinki (Helsingin kaupungin taidemuseo) toimin.

Aloite patsaan siirtämisestä nousi esiin viikonloppuna, kun Kauppatorilla juhlittiin Suomen jalkapallomaajoukkoe Huuhkajien pääsyä EM-karsintoihin. Patsaan päälle kiipeily on sen haurauden takia kielletty, mutta patsas sai viikonloppuna jälleen seuraa Huuhkajien menestystä juhlineista ihmisistä.

Helsingin kaupungin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) totesi viikonloppuna, että viesti patsaan hauraudesta on tiedossa, mutta myös patsaan korvaamista tulisi pohtia yhtenä vaihtoehtona.

– On mietittävä miten jatkossa varaudutaan näihin tilanteisiin, kun pelkkä vetoaminen ei auta. Suojataanko patsas, tehdäänkö replika tai keksitäänkö uusi juhlapaikka? Lajiliitot voisi ottaa mukaan pohdintaan, Nazmyar tviittasi.

Aloite patsaan siirtämisestä jätettäneen kaupunginvaltuuston seuraavassa kokouksessa 27. marraskuuta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt