Lapin matkailualalla ollaan pessimistisiä koronasäännöistä. LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN

Hätähuuto tuhansista työpaikoista – ”Miksi vasta nyt?”

Koronakriisi iskee kovaa Lapin matkailualaan.

Koronapandemia koettelee kovasti matkailualaa. Lapissa tämä on näkynyt yt-uutisina. Torstaina saatiin päätökseen Lapland Hotelsin yt-neuvottelut, jotka vaikuttavat suoraan noin 1 350 henkilöön. Lapland Hotels kuuluu Lapin suurimpaan matkailukonserniin North European Invest Oy:hyn. Siellä ilmoitettiin koko henkilöstöä koskevista yt-neuvotteluista jo elokuun lopussa. Yhteensä niiden kerrottiin tuolloin vaikuttavan noin 2 000 työpaikkaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ihmettelee Twitterissä tilannetta. Hän viittaa tästä löytyvään Uuden Suomen juttuun. Siinä muistutetaan Lapin matkailualan esittäneen jo elokuussa ratkaisua talvisesongin pelastamiseen. Ministeriössä on kuitenkin nyt esillä vasta lakiluonnos uusista karanteenisäännöistä. Jutussa varoitetaan, että ”päättäjien vatulointi voi johtaa tuhansien työpaikkojen menettämiseen” Lapissa.

– Pitää kysyä, että miksi vasta nyt, Timo Heinonen päivittelee.

Lapin Matkailu- ja Ravintolayrittäjät ry:n puheenjohtaja Yrjötapio Kivisaari varoitti syyskuussa, että hallituksen päättämä tuplatestauksen ja karanteenin linja tulee ”kaatamaan Lapin matkailun”.

Kivisaari viittasi tuolloin Lapin sairaanhoitopiirin ja yrittäjien matkustuskupla-suunnitelmaan. Siinä negatiivisen testituloksen saaneet matkailijat jaettaisiin ryhmiin, joita palvelisivat samat työntekijät.

Hänen mukaansa hallituksen linja esti kuplan käyttöön ottamisen.

–  Ei Lappiin haluava kansainvälinen matkailija tällaista matkaa osta. Laki sulkee Lapin myös vuodeksi 2021 ja Lapin matkailu kaatuu tähän, Kivisaari totesi.

US:n mukaan suunnitelmaa kuplasta on esitelty Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:lle, sosiaali- ja terveysministeriölle ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.).

Alan toimijoiden mukaan ajatusta ei ole vastustettu, mutta päätöksiä ei silti ole tullut. Lapissa päättäjiä syytetäänkin viivyttelystä.

Tiistaina lausuntokierrokselle lähetetty lakiluonnos uudesta matkustus- ja testauskäytännöstä saa sekin Lapin matkailualalta tuomion ”monimutkaisena ja epäselvänä”.

Siinä karanteenia sovellettaisiin yli kuudeksi vuorokaudeksi Suomeen korkean ilmaantuvuuden maista tuleville matkailijoille. Karanteeniin eivät joutuisi taudin sairastaneet ja rokotteen saaneet.

Uusien karanteenisääntöjen voimaan saattamisen uskotaan venyvän joka tapauksessa niin pitkälle, että tammikuunkin matkailijat menetetään.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt