Verkkouutiset

Harvinaiset säät romahduttivat sähkön kulutuksen

Alkuvuonna nähtiin erittäin alhaisia sähkön markkinahintoja ja suuria hintaeroja eri alueilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Koronapandemia ei ole kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtajan Jukka Ruususen mukaan vaikuttanut merkittävästi sähkön kulutukseen Suomessa, ja Suomen sähköjärjestelmä on toiminut normaalisti.

Sen sijaan sää on hänen mukaansa näytellyt pääroolia pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla kuluvan vuoden alkupuolella. Talvi oli poikkeuksellisen leuto, mikä johti sähkön kulutuksen merkittävään laskuun.

– Talven huippukulutus jäi Suomessa 12 400 megawatin tasolle, joka on pienin kulutushuippu tällä vuosituhannella, Ruusunen kertoo yhtiön tulostiedotteessa.

Kovat sateet ja voimakkaat tuulet ovat puolestaan alkuvuonna lisänneet vesi- ja tuulivoiman saatavuutta. Lisäksi pohjoisen kevättulvat aiheuttivat niukkuutta säätövoimaan.

– Poikkeukselliset sääolosuhteet ovat johtaneet Pohjoismaissa erittäin alhaisiin sähkön markkinahintoihin ja suuriin hintaeroihin eri alueiden välillä. Suomi on tuonut Ruotsista sähköä hyödyntämällä maiden välisen siirtokapasiteetin täysimääräisesti, mutta siirtokapasiteettimme ei ole riittänyt täyttämään markkinoiden tarvetta, Ruusunen toteaa.

Fingrid valmistelee yhteistyössä Ruotsin kantaverkkoyhtiön Svenska kraftnätin kanssa uutta sähkönsiirtoyhteyttä Muhoksen Pyhänselästä Keminmaan kautta Ruotsin puolelle Messaureen. Voimajohto valmistuu vuonna 2025.

Sääolosuhteiden seurauksena Fingridin alkuvuoden talouskehitys on ollut edellistä vuotta heikompi. Sähkön kulutuksen laskun seurauksena kantaverkkotuotot pienenivät ja Venäjän rajasiirtotuotot laskivat. Lisäksi tulvakausi nosti reservien hintoja useiden viikkojen ajan.

Konsernin liikevaihto laski tammi-kesäkuussa vuodentakaisesta 17 prosenttia 343 miljoonaan euroon. Liikevoitto laski samoin 17 prosenttia 55 miljoonaan euroon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)