Venäjän mielenosoituksia on tukahdutettu kovin ottein. LEHTIKUVA / AFP Natalia Kolesnikova

Harvinainen varoitus Venäjällä: Tämä voi johtaa kansannousuun

Tieteilijät vetoavat Kremliin opposition sortamisen lopettamiseksi.

Laaja joukko nimekkäitä venäjänkielisiä tieteentekijöitä Venäjällä ja ympäri maailmaa on julkaissut harvinaislaatuisen vettomuksen, jossa vedotaan painokkaasti presidentti Vladimir Putinin hallintoon maan kärjistyvän tilanteen liennyttämiseksi ja vastakkainasettelun ja opposition sortamisen lopettamiseksi.

Tutkijat muun muassa tuomitsevat oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin ja hänen tukijoidensa vangitsemisen ja varoittavat, että Venäjän viranomaisten toimet voivat helposti johtaa ”kansannousuun”.

Vetoomus ja lista sen allekirjoittajista löytyy englanniksi esimerkiksi tästä kemian professori Aleksander Kabanovin Facebook-sivulta.

– Maailma kohtaa jo monia globaaleja haasteita, jotka ovat vain pahentuneet koronaviruspandemian takia. Venäjällä on tätä taustaa vasten parhaillaan käynnissä yhä hälyttävämmäksi ja vaarallisemmaksi käyvä tilanne. Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin äskettäinen myrkytys ja pidätys, hänen tukijoidensa poliittinen vaino ja rauhanomaisten mielenosoittajien brutaali kohtelu yhdistettynä Venäjän itse aiheutettuun eristäytymiseen ja vastakkainasetteluun muun maailman kanssa aiheuttavat vakavaa huolta, tieteilijät muun muassa toteavat.

Vetoomus on jaettu kolmeen osaan. Niistä ensimmäinen käsittelee Navalnyin myrkytystä ja vangitsemista, toinen kansalaisten oikeutta osoittaa mieltä ja kolmas kansainvälistä tieteellistä yhteistyötä koronaviruksen vastaisessa taistelussa.

Tutkijat kutsuvat Aleksei Navalnyin murhayritystä Novitshok-myrkyllä ”shokeeraavaksi”, muistuttavat kemiallisten aseiden käytön kieltävästä kansainvälisestä sopimuksesta ja vaativat tapauksen avointa tutkintaa.

Iskusta vastasi laajan todistusaineiston perusteella Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n myrkkyihin erikoistunut yksikkö. Se on sittemmin kytketty myös kahden aktivistin ja yhden toimittajan epäilyttäviin kuolemiin eri puolilla Venäjää. Julki tulleiden tietojen perusteella näyttääkin siltä, ettei Navalnyin myrkytys ollut yksittäinen tapaus vaan FSB:llä on todennäköisesti laajamittaisempi salamurhaohjelma. Verkkouutiset kertoo asiasta lisää tässä jutussa.

– Olemme äärimmäisen huolissamme viitteistä siitä, että Venäjän turvallisuuspalvelut saattavat liittyä tähän sekä muihin Venäjän kansalaisiin kohdistuneisiin vastaaviin hirvittäviin rikoksiin, vetoomuksessa sanotaan.

Tieteilijöiden mukaan murhayrityksen tutkimatta jättäminen ja Navalnyin pidätys ruokkivat levottomuuksia ja epävakautta Venäjällä.

Venäjän johtoa vaaditaan vetoomuksessa kunnioittamaan kansalaisten oikeutta rauhanomaisiin mielenilmauksiin. Tutkijoiden mukaan Venäjän johdon ja kansalaisyhteiskunnan välille on avattava vuoropuhelu.

– Olemme pöyristyneitä rauhanomaisiin mielenosoittajiin viime aikoina kohdistuneesta poliisiväkivallasta. Venäjän johdon väitteet siitä, että vastaavaa on tapahtunut muissa kehittyneissä demokratioissa, eivät yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Tutkijat ryöpyttävät Kremliä myös oppositioon ja mielenosoittajiin kohdistetuista oikeustoimista, joiden todetaan ”noudattavan yhä vähemmän lakia”. Vetoomuksessa muistutetaan Venäjän perustuslain takaamista oikeuksista ja siitä, että vapaat kansat ovat tutkitusti onnellisimpia.

– Tällainen toiminta osoittaa selvästi Venäjän hallituksen pyrkivän pelottelemaan kansalaisiaan, tukahduttamaan rauhanomaisia protesteja ja saattamaan kansalaisyhteiskunnan valtion hallintaan. Tämä strategia on tuomittu epäonnistumaan.

– Mielenosoitusten raaka tukahduttaminen ja vuoropuhelun puute yhteiskunnan kanssa lisää jännitteitä ja voi helposti johtaa kansannousuun – tilanne, joka on aivan liian tuttu Venäjän menneisyydestä.

Viimeiseksi tieteilijät suomivat Venäjän johtoa siitä, ettei tiedeyhteisöä ja kansaa ole saatu mukaan kansainväliseen koronaviruksen vastaiseen työhön. Vetoomuksessa todetaan Venäjän hallituksen pyrkivän pikemminkin eristämään maata ja ajamaan kansalaisia taistelemaan ”ulkoista vihollista” vastaan. Tieteilijöiden mukaan kansainvälistä tieteellistä yhteistyötä pyritään rajoittamaan ja ulkomaisiin kollegoihinsa yhteydessä olevia tutkijoita on jopa asetettu syytteeseen.

– Maalla ei ole tulevaisuutta ilman tiedettä, tutkijat toteavat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt