X
SULJE MAINOS
Hanna Sarkkinen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Työelämän epävarmuus laskee syntyvyyttä”

Vasemmistoliiton kansanedustaja kehottaa huolehtimaan asiallisista työehdoista ja työelämän joustoista.

Kansanedustaja Hanna Sarkkisen (vas.) mukaan on epävarmaa, heijasteleeko laskenut lapsiluku suomalaisten muuttuneita toiveita, vai onko ilmiön taustalla myös muita tekijöitä.

– Epäilen, että syntyvyyden lasku ei johdu ainakaan täysin ihmisten muuttuneista perhetoiveista, vaan että suomalaiset haluaisivat saada enemmän lapsia kuin saavat. Jos näin on, niin se on ongelma. Asiasta tarvittaisiin pikaisesti tutkittua tietoa, Sarkkinen kirjoittaa Kalevan blogissaan.

Hänen mukaansa lastenhankinnan lykkääntyminen voi johtua myös työelämässä tapahtuneista muutoksista.

– Työelämä on epävarmaa, ja erityisesti hedelmällisessä iässä olevien kolmekymppisten naisten on vaikea saada pysyvää työtä. Elämän ja oman talouden epävarmuus siis lykkää perheen perustamista, Sarkkinen sanoo.

Entistä kuormittavampi työelämä voi aiheuttaa monille ylivoimaisia ongelmia uran ja perheen yhteensovittamisesta. Sarkkinen kehottaa huolehtimaan jatkossakin asiallisista työehdoista ja luomaan työntekijälähtöisiä joustoja.

– Esimerkiksi pikkulapsiperheiden vanhemmilla tulisi olla nykyistä helpompaa tehdä vapaaehtoista osa-aikatyötä. Myös sosiaaliturvan tulee olla sillä tasolla, että mahdollisen työttömyyden sattuessa ei tarvitse pelätä perheen toimeentulon puolesta.

Hanna Sarkkisen mukaan perhevapaauudistuksen kautta isiä voitaisiin kannustaa osallistumaan nykyistä enemmän lastenhoitoon. Pidentyneiden opiskeluaikojen vuoksi aseman vakiinnuttaminen työmarkkinoilla vie myös entistä pidempään.

– Tämä voi johtaa lastenteon lykkäämiseen, lapsen hankinnasta luopumiseen tai vain yhteen lapseen. Olisikin hyvä, jos entistä useampi lapsista haaveileva perustaisi perheen jo opiskeluaikana. Tätä tulee opintososiaalisilla etuuksilla ja opintojen joustoilla kannustaa eikä lannistaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt