Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Hanhet tarvitsevat haulikkoa, eivätkä buffetpeltoja”

Heikki Vestman epäilee, että valkoposkihanhen metsästyksen esteenä on keskustalainen ministeri.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman pitää järjettömänä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr.) esitystä hanhipelloista.

– Valkoposkihanhesta on tullut niin kaupunkien puistojen, rantojen ja virkistysalueiden kuin maaseudun tuholainen, joka aiheuttaa vuosittain miljoonaluokan vahingot. Hanhikannat kasvavat yli kymmenen prosentin vuotuista vauhtia. Hanhet tarvitsevat haulikkoa, eivätkä buffetpeltoja kasvattamaan kestämättömän suurta kantaa entisestään, Heikki Vestman sanoo tiedotteessa.

Ympäristöministeri Mikkonen piti Ylen Ykkösaamussa tärkeänä sitä, että kevääksi saadaan perustettua hanhille tarkoitettuja alueita, joilla linnut voivat pysähtyä ja ruokailla, jotta ne jättäisivät viljellyt pellot rauhaan.

– Suomen talous syöksyy, työpaikat ovat vaakalaudalla ja mitä tekee hallitus? Järjestelee buffet-peltoja hanhille. Hanhiongelman vatulointi symboloi hallituksen kyvyttömyyttä ratkaista edes yksinkertaisimpia ongelmia, Vestman näkee.

EU ei estä siirtoa metsästettävien lajien joukkoon

Vestman muistuttaa, että EU ei estä valkoposkihanhen siirtämiseksi metsästettävien lajien joukkoon. Näin on tehty esimerkiksi Ruotsissa ja Virossa.

– Direktiivi nimenomaan velvoittaa ottamaan huomioon lintukantojen kehityssuunnat. Suomen ei pidä olla hanhensuojelun mallioppilas, Vestman sanoo.

Vestmanin mukaan Mikkonen sanoi ympäristövaliokunnan julkisessa kuulemisessa kesäkuussa, että valkoposkihanhen siirtämistä metsästyslajin piiriin tulisi harkita.

– Työryhmän esityksistä ja ministereihin puheista on sittemmin järjen ääni karissut pois. Miksi? Onko valkoposkihanhen metsästyksen esteenä tosiasiassa keskustalainen maa- ja metsätalousministeri (Jari) Leppä, Vestman kysyy.

Vestmanin mukaan ympäristövaliokunnan kuulemisessa maa- ja metsätalousministeriöstä vastustettiin valkoposkihanhen liittämiseksi metsästyslakiin, koska tällöin hanhien aiheuttamat tuhot tulisivat heidän ministeriönsä korvattaviksi.

– Pelissä ovat omaisuudensuoja ja maaseudun elinkeinot sekä kaupunkien hygienia ja viihtyvyys. Toimintakykyinen hallitus pystyisi ratkomaan tällaisen budjettiteknisen kysymyksen, Vestman toteaa.

LUE MYÖS:

Krista Mikkonen: Minun ei tarvinne pystytellä hanhille opasteviittoja

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt