Kreml Moskovassa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Hänen uskotaan olevan kohuttu CIA:n mies Vladimir Putinin hallinnossa

Oleg Smolenkov teki pitkän uran Venäjän ulkopolitiikassa ennen katoamistaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinnon avustaja Oleg Smolenkov lensi perheineen Moskovasta venäläisten suosimaan Montenegron Tivatin lomakaupunkiin kesäkuussa 2017. Hän ei palannut koskaan takaisin, eikä kukaan kollegoista kuullut miehestä enää pihaustakaan. Murhatutkinta aloitettiin ja päätettiin sitten tuloksettomana.

Mikäli mediatiedot pitävät paikkansa, ei kyseessä ollut tavanomainen katoaminen, vaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n vakoojaksi ryhtyneen venäläisvirkamiehen suunniteltu pako.

Guardian kertaa tässä jutussaan Smolenkovin tapauksen vaiheita. Hänestä kuultiin ensi kertaa yli kahteen vuoteen tällä viikolla, kun Venäjän media nimesi hänet pakoon autettuna CIA:n vakoojana. Amerikkalainen CNN oli kertonut aiemmin, että Yhdysvalloilla oli ollut kovan luokan tietolähde Kremlissä. CNN:n mukaan lähde vedettiin turvaan, koska presidentti Donald Trumpin hallinnon pelättiin paljastavan hänen henkilöllisyytensä. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on kiistänyt väitteet jyrkästi.

Uusi katoaminen

Sen paremmin venäläiset kuin amerikkalaisetkaan eivät ole vahvistaneet, että Smolenkov on mediakohun keskelle joutunut CIA:n tietolähde. Aihetodisteet tämän puolesta ovat kuitenkin vahvat.

Venäjän mediassa liikkuneiden tietojen mukaan useita venäläisviranomaisia on rangaistu sen takia, että Smolenkovin annettiin matkustaa Montenegroon. Venäjän virkamiehiä oli kielletty matkustamasta maahan sen jälkeen, kun Venäjää oli alettu syyttää  Montenegron vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä.

Oleg Smolenkovin uskotaan seilanneen perheensä kanssa Tivatista huvijahdilla Italiaan ja lentäneen sieltä edelleen Yhdysvaltoihin. Amerikkalaisten kaupparekisteritietojen perusteella Smolenkovit ostivat yli 900 000 dollarin hintaisen talon Washingtonin lounaispuolelta kesällä 2018. Media syöksyi talolle tiistaina, kun Smolenkovin nimi nousi ensi kertaa esiin vakoilutapauksen yhteydessä. Talo oli kuitenkin tyhjillään. Naapurit vahvistivat, että talossa asui venäläisperhe, joka oli lähtenyt jonnekin kiireellä pari tuntia CNN:n uutisen jälkeen.

Venäjä ei kiistä

Kreml ei ole kiistänyt, Oleg Smolenkovin olleen CIA:n palveluksessa. Hänen rooliaan presidentti Putinin hallinnossa on kuitenkin pyritty vähättelemään. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov vahvisti Smolenkovin työskennelleen presidentinhallinnossa, mutta kiisti hänellä olleen suoraa yhteyttä presidenttiin. Peskovin mukaan Smolenkov oli myös saanut potkut.

Oleg Smolenkov oli tehnyt pitkän uran Venäjän ulkoministeriössä. Hän työskenteli ensin useissa matalan tason tehtävissä ministeriön talousosastolla ja siirtyi sitten Venäjän Yhdysvaltain suurlähetystöön joskus 2000-luvun alussa. Siellä hän työskenteli suurlähettiläs Juri Ushakovin alaisuudessa. Ushakov nousi Vladimir Putinin korkeaksi ulkopoliittiseksi neuvonantajaksi vuonna 2012 ja Smolenkov siirtyi avustajaksi Ushakovin toimistoon Kremliin. Mikäli Smolenkov työskenteli CIA:lle värvättiin hänet todennäköisesti jossain vaiheessa Yhdysvaltojen kommenuksen aikana.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt